Beef carpaccio served with balls of mozzarella cheese, arugula and capers. Front view. Close-up.

5 przepisów na smaczne przekąski

by • 23/11/2017 • KuchniaComments (0)64

 

Przełom jesieni i grudnia sprzyja organizowaniu domowych imprez. Tylko w przeciągu kilku dni mają miejsce Andrzejki, Katarzynki, Barbórka oraz Mikołajki. Jak więc widać okazji do świętowania nie brakuje. Na każdym przyjęciu powinna pojawić się nie tylko fantastyczna muzyka i dekoracje, ale przede wszystkim smakowite przekąski, które wprawią gości w dobry nastrój. Chcesz ich w tym roku zaskoczyć? Poznaj 5 niezawodnych przepisów na imprezowe przysmaki!

 

Koreczki z tortilli

Koreczki z tortilli cieszą się coraz większym powodzeniem. Powód? Ciekawy smak oraz bardzo proste i szybkie wykonanie (w przeciwieństwie do tych klasycznych na wykałaczkach). Placki tortilli należy posmarować serkiem śmietankowym, a na nich umieścić pokrojone w paski smakołyki jak żółty ser, ogórek szklarniowy, papryka oraz kabanos (lub łosoś w wersji wegetariańskiej). Po wszystkim placki ciasno zwinąć i pokroić na małe kawałeczki ostrym nożem. Dla wzmocnienia można nabić na nie wykałaczki, ale nie jest to konieczne.

 

Carpaccio z szynki parmeńskiej

Carpaccio, czyli tradycyjne mięsne danie kuchni włoskiej, serwowane jest w dobrych restauracjach włoskich, np. Estella. Można jednak spróbować swoich sił w jego przygotowaniu we własnym zaciszu domowym. Jakie składniki trzeba kupić do zrobienia carpaccio? Przede wszystkim opakowanie szynki parmeńskiej (w wersji nieco trudniejszej – kawałek polędwicy wołowej), parmezan, sól, pieprz, bazylię, ocet jabłkowy oraz odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Plastry szynki trzeba położyć na półmisku, a w miseczce obok wymieszać odrobinę soli, pieprzu, bazylii z łyżką soku z cytryny oraz 3 łyżkami octu balsamicznego. Tak przyrządzonym sosem należy oblać szynkę. Najlepiej smakuje posypane tartym parmezanem.

 

Zielona sałatka z porem i makaronem tortellin

Na tym nie koniec włoskich inspiracji. Alternatywą dla lubianej, ale bardzo pracochłonnej sałatki jarzynowej jest składająca się z zaledwie 5 składników zielona sałatka. Wystarczy ugotować opakowanie makaronu tortellini (koniecznie z nadzieniem szpinakowym), pokroić korzeń pora oraz całego ogórka i wsypać puszkę kukurydzy. Całość podprawić mieszanką przypraw włoskich (oregano, bazylii, rozmarynu) z 4-5 łyżkami majonezu. Przysmak gotowy w niecałe 20 minut!

 

Szwedzki tort kanapkowy

Czas na zmianę klimatu i wędrówkę na północ. Szwedzki tort kanapkowy to smakołyk dla wielbicieli ryb. Do jego przyrządzenia potrzebny jest chleb tostowy, dwa opakowania serka śmietanowego, kilka plastrów wędzonego łososia, jajko, szczypior, majonez oraz ser żółty. Część kromek bez skórki należy położyć na dnie prostokątnego naczynia. Do tortu potrzebny będzie „krem”: połączenie serków, łososia, ugotowanego jajka, szczypioru oraz majonezu. Kremem należy przełożyć warstwy chleba. Końcową warstwę koniecznie trzeba posypać tartym serem!

 

Faszerowany seler

Równie szybko można przyrządzić faszerowany seler. Wystarczy kupić opakowanie selera naciowego, 2 serki pleśniowe, twaróg, ząbek czosnku, sól i pieprz oraz szczypior i posiekaną przyprawę. Wszystkie składniki z wyjątkiem selera trzeba pokroić i rozdrobnić widelcem (gdy nie będą się łączyć może przydać się odrobina majonezu). Tak przygotowaną masą należy umieścić w pozbawionych grubego łyka łodygach selera. Całość można polać oliwą lub skropić sokiem z cytryną.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525