nutsy

Bakaliowe orzeźwienie. Postaw na zdrowe, letnie przekąski!

by • 14/08/2018 • KuchniaComments (0)224

 

Lato to ulubiona pora roku dla wielu Polaków. Podczas upałów, warto pomyśleć nie tylko o zmianie garderoby, ale również nawyków żywieniowych. Zamiast ciężkostrawnych i kalorycznych potraw, lepiej sięgać po zdrowe, sycące i zarazem lekkie przekąski pełne witamin oraz minerałów. Świetną propozycją na lato są np. orzeźwiające koktajle czy pożywne sałatki z dodatkiem ulubionych bakalii. Jak je przyrządzić? Sprawdźcie!

 

Letnie przekąski z bakaliami

Bakalie to niezwykle smaczna, zdrowa i lekka przekąska idealna na upalne dni lata. Suszone owoce (https://bakalland.pl/nasze-produkty/bakalland/bakalie/suszone-owoce/), orzechy czy ziarna nie tylko dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów, ale także na długo dają uczucie sytości.

Jedną z największych zalet bakalii jest fakt, że można wykorzystać je do kulinarnych eksperymentów, z łatwością włączając je tym samym do codziennej diety. Rewelacyjnie smakują samodzielnie – jako lekka przekąska, ale stanowią również doskonały dodatek do koktajlów, sałatek, dań mięsnych, ciast czy deserów.

 

Lody, czyli letnia przekąska dla ochłody

Prawdopodobnie nie ma lepszego sposobu na ochłodę w upalne dni lata niż… jedzenie lodów – najlepiej, zrobionych własnoręcznie! Ich przygotowanie nie jest trudne, a zdecydowanie warto spróbować. Przy odrobinie dobrych chęci, możesz otrzymać świeże lody bez sztucznych konserwantów czy ulepszaczy smaku.

 

Składniki potrzebne do przygotowania domowych lodów bakaliowych to:

  • 2 szklanki śmietany kremówki,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka migdałów Bakalland,
  • 1 łyżka orzechów włoskich Bakalland,
  • 3 suszone morele Bakalland,
  • 1 łyżka rodzynek Bakalland,
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej,
  • garść ulubionych bakalii do ozdobienia lodów, np. żurawina lub prażone pistacje.

Lody własnoręcznie wykonane z powyższych składników to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa przekąska na lato!

 

Migdały to świetne źródło witaminy B1, niacyny i żelaza, które przyczynia się m.in. do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Regularne spożywanie tak lekkiej przekąski pozwala dostarczyć do organizmu również witaminę E, ryboflawinę, kwas foliowy, magnez oraz miedź.

 

bakalland_4_2

źródło: bakalland.pl

 

Orzechy włoskie zawierają zaś m.in. witaminę B6, potas, fosfor i cynk, który pomaga utrzymać w zdrowiu włosy, skórę, paznokcie oraz kości.

Skórka pomarańczowa to znakomite źródło błonnika, zapewniającego na długo uczucie sytości.

 

Aby przygotować lody, w pierwszej kolejności ubij śmietankę „na sztywno” – jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu masa śmietanowa będzie gęsta. Utrzyj jajko z żółtkami i cukrem, następnie stopniowo łącz je z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą w ten sposób masę możesz podzielić na cztery równe części – do każdej dodaj wybrane przez siebie bakalie. Możesz miksować np. migdały z orzechami, morele z rodzynkami, czekoladę ze skórką pomarańczową i odrobiną kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

Letnią przekąskę w formie lodów bakaliowych należy przelać do osobnych pojemników i zamrozić na około 12 godzin.

 

Lekka przekąska na lato – sałatka z fetą, żurawiną i orzechami nerkowca

Inną lekką przekąską, która znakomicie sprawdzi się latem jest zdrowa i pożywna sałatka z kremową fetą, suszoną żurawiną oraz chrupiącymi orzechami nerkowca – to idealna propozycja na śniadanie, lunch lub jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujące składniki:

  • 30 g liści sałaty,
  • 20 g sera feta,
  • 10 g suszonej żurawiny Bakalland,
  • 25 g lekko solonych orzechów nerkowca Bakalland,
  • 2 łyżeczki kremu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

 

Liście sałaty umyj, wysusz, następnie porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Fetę pokrusz palcami i dodaj do sałaty. Dodaj suszoną żurawinę (prawdziwe bogactwo błonnika), zaś orzechy nerkowca (są źródłem witaminy B6, ale dostarczają także m.in. potas, fosfor, magnez i żelazo) rozdrobnij i dodaj do miski.

 

Bałkański chłodnik z bakaliami

Smaczne i pożywne danie w sam raz na lato? – Bałkański chłodnik z bakaliami! Składniki, których potrzebujesz to:

  • 3 szklanki kefiru,
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki miodu,
  • garść orzechów włoskich Bakalland,
  • garść orzechów laskowych Bakalland,
  • garść migdałów Bakalland,
  • garść suszonych fig Bakalland,
  • garść daktyli,
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland,
  • sok oraz starta skórka z 1 cytryny,
  • szczypta goździków (utuczonych),
  • pół chałki.

 

Chłodnik w takim wydaniu to lekka przekąska, którą zrobisz w zaledwie kilka minut. Wystarczy, że roztrzepiesz kefir z jogurtem, żółtkiem, miodem oraz sokiem i skórką z cytryny. Następnie wymieszaj całość z posiekanymi orzechami, rozdrobnionymi figami, daktylami, rodzynkami i goździkami. Chłodnik najlepiej smakuje serwowany z opieczonymi kromkami chałki.

Smacznego!

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525