deser

Biało-czarny mus – deser na zimowe wieczory!

by • 27/11/2014 • Ciasta, Kuchnia, PrzepisyComments (0)1688

 

Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas chłodzenia

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 523 kcal / 2184 kJ

Białko: 8 g

Tłuszcz: 32,1 g

Węglowodany: 49 g

 

Składniki na 6 porcji:

 

Biały mus:

2 płatki białej żelatyny

150 g białej kuwertury w kawałkach

1 żółtko

1 białko

1 łyżka stołowa cukru

1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego (ewentualnie soku pomarańczowego)

150 ml bitej śmietany

 

Czarny mus:

100 g gorzkiej czekolady w kawałkach

2 żółtka

2 białka

2 łyżki stołowe cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

150 ml bitej śmietany

 

Sos żurawinowy:

250 ml nektaru żurawinowego

2 opakowania cukru waniliowego

2 EL mąki kukurydzianej

100 g suszonych żurawin

 

Dodatkowo:

Mięta lub melisa

 

 

Żelatynę należy namoczyć. Białą kuwerturę rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do ostygnięcia. Białko ubijamy na sztywną masę. Żółtko mieszamy z likierem pomarańczowym i ucieramy na kremową masę. Żelatynę wyciskamy i rozpuszczamy w łyżce stołowej gorącej wody. Dodajemy szybko do żółtka, mieszając. Dodajemy również kuwerturę, a następnie białko i bitą śmietanę.

 

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w rondlu i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną masę. Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie ucieramy na kremową masę. Rozpuszczoną czekoladę należy zamieszać, a następnie dodać ubite białka i bitą śmietanę.

 

Nakładamy do szklanek czarną i białą masę naprzemiennie. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

 

Do nektaru żurawinowego dodajemy cukier waniliowy po czym musimy go zagotować. Mąkę kukurydzianą należy zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru i zagotować, mieszając. Dodajemy żurawinę i pozostawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Powstały sos umieszczamy na musie. Dodatkowo możemy go udekorować miętą lub melisą.

 

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można stosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 250 g świeżych żurawin gotować w 240 ml nektaru żurawinowego z dodatkiem 4 łyżek stołowych cukru i opakowania cukru waniliowego przez ok. 5 minut. 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru, a następnie zagotować.

 

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2