chlodnikcover

Pyszne chłodniki na lato

by • 09/07/2015 • Kuchnia, Przepisy, ZupyComments (0)2030

 

Jeśli przy ponad trzydziestostopniowych temperaturach nie masz ochoty przygotowywać gorących posiłków, zrób pyszny chłodnik! Możesz wykorzystać świeże warzywa lub owoce. Chłodnik można przyrządzić na słodko lub na słono. Jest doskonałym orzeźwieniem na lato, a zarazem bombą witaminową. Zapoznaj się z naszymi propozycjami i spróbuj sama!

 

Chłodnik to popularna zupa podawana na zimno, wywodząca się z kuchni staropolskiej. Ważne jest, by wszystkie składniki były świeże i dość drobno posiekane. Bazą tego typu zup jest zwykle zsiadłe mleko, kefir, maślanka albo śmietana. Najpopularniejszym chłodnikiem w polskiej kuchni jest chłodnik litewski na bazie botwiny. Na Bałkanach najbardziej lubiany jest tarator – podawany jako przystawka. Jego główne składniki to: jogurt, oliwa z oliwek, koperek, czosnek. W kuchni hiszpańskiej króluje gazpacho – mix świeżych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba.

 

CHŁODNIK OGÓRKOWY (na zdjęciu)

 

Składniki:

400g jogurtu naturalnego gęstego

400g kefiru

2 duże ogórki

pół cytryny

pieprz, sól

pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Ogórki ścieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Do miski wlewamy jogurt naturalny i kefir po czym wsypujemy startego ogórka. Do całości dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Na samym końcu doprawiamy nasz chłodnik pieprzem oraz solą. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli składniki były zimne, nie trzeba schładzać całości. Przy podawaniu posypujemy odrobiną pietruszki.

 

CHŁODNIK Z MAŚLANKĄ I RZODKIEWKĄ

 

Składniki:

2 l gęstej maślanki

40 dag białego twarogu

1,5 szklanki gęstej śmietanki

pęczek posiekanego, świeżego szczypiorku

mały pęczek posiekanego, świeżego koperku

szklanka drobno posiekanych rzodkiewek

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

Twarożek siekamy w drobną kostkę i wkładamy do talerzy. Do maślanki dodajemy śmietankę i delikatnie ubijamy. Dodajemy świeże, posiekane warzywa: szczypiorek, koperek, rzodkiewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik wlewamy do talerzy z twarożkiem. Jeść tuz po przygotowaniu. Można podawać z młodymi ziemniakami.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2