wrzody

Choroba wrzodowa – jak zapobiegać i leczyć?

by • 07/03/2016 • ZdrowieComments (0)608

 

 

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest jednym z najpowszechniejszych schorzeń układu pokarmowego. Towarzyszy jej bardzo wiele symptomów, między innymi ból i uczucie dyskomfortu, które mogą utrudniać funkcjonowanie i wpływać na jakość życia.

 

Według szacunków choroba wrzodowa może dotyczyć nawet do 10 proc. populacji. Do jej powstawania przyczyniają się głównie wrzody trawienne, czyli ubytki w błonie śluzowej okresowo pojawiające się w żołądku i dwunastnicy. Wrzody zwykle występują w miejscach, w których kwas żołądkowy i pepsyna mają bezpośredni kontakt z błoną śluzową żołądka.

 

Najczęstsze objawy choroby wrzodowej

U niektórych osób choroba wrzodowa nie daje niemal żadnych objawów, lecz zdecydowana większość pacjentów cierpi z powodu silnego bólu oraz dużego dyskomfortu odczuwanego w okolicach nadbrzusza. Objawy występują najczęściej około 3 godzin po posiłku, choć mogą one nasilać się w nocy lub o poranku. Niekiedy towarzyszą im także nudności oraz wymioty.

 

Nie jesteśmy jednak skazani na zmaganie się z uciążliwymi dolegliwościami. Ból wywołany przez wrzody dwunastnicy lub żołądka możemy zwalczać przy pomocy dostępnych w wielu aptekach środków o działaniu rozkurczowym, które również wspomagają leczenie choroby.

 

Leczenie i profilaktyka choroby wrzodowej

W leczeniu choroby wrzodowej bardzo duże znaczenie ma odpowiedni dobór leków, które koniecznie muszą zostać przepisane przez lekarza. Na efekty kuracji wpływać będzie też właściwa dieta, która powinna być stosowana również w ramach późniejszej profilaktyki.

 

Chcąc uniknąć dolegliwości wywoływanych przez chorobę wrzodową, lepiej zrezygnować z ciężkostrawnych, smażonych i tłustych potraw, mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych oraz pikantnych przypraw. Podczas leczenia i po jego zakończeniu zbyt często nie sięgajmy również po grzyby, cebulę, surowe warzywa, kapustę, ogórki, a także słodycze i alkohol.

 

Co warto zmienić w sposobie odżywiania?

To jednak nie wszystkie zmiany, które warto wprowadzić do naszego jadłospisu. Częściej powinny w nim gościć produkty owocowe i warzywne. Specjaliści polecają przede wszystkim dania z owocami i warzywami duszonymi lub surowymi, a ponadto rozcieńczone soki. Na naszych talerzach mile widziane będzie też białko zwierzęce występujące głównie w jajkach.

 

W diecie osób po chorobie wrzodowej może także znaleźć się nabiał, w tym zsiadłe mleko, jogurty, kefiry czy chudy twaróg. Dla urozmaicenia jadłospisu z powodzeniem możemy do niego włączyć również chude wędliny, gotowane i duszone mięsa oraz pieczone ryby.

 

Na naszych stołach mogą w dalszym ciągu pojawiać się produkty mączne, takie jak pieczywo pszenne, sucharki czy grahamki. Bez obaw możemy też sięgać po kaszę manną, ryż i płatki kukurydziane. Natomiast do przyprawiania przygotowywanych potraw używajmy głównie soli, cukru, cynamonu, niewielkich ilości pieprzu, ziół prowansalskich, tymianku i koperku.

 

Zwróćmy także uwagę, by podczas leczenia i po jego zakończeniu spożywać pięć posiłków co 2-3 godziny. Warto też zadbać, by nasze potrawy nie były ani zbyt zimne, ani za gorące.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525