ddd

Chrupiące croissanty, czyli idealny dodatek do kawy!

by • 06/02/2021 • KuchniaComments (0)63

 

Croissant – delikatny rogalik o maślanym smaku przygotowywany z ciasta francuskiego – nieraz wypełniany jest czekoladą lub powidłami, a w wersji wytrawnej m.in. serem i szpinakiem. Skąd się wzięły croissanty? O czym należy pamiętać podczas ich przygotowywania? Poznaj sprawdzony przepis na przepyszne croissanty i ciesz się ich wyjątkowym smakiem co dnia!

 

Croissanty to rogaliki, które podbiły świat. Znajdziemy je w wielu piekarniach, cukierniach i kawiarniach w różnych zakątkach świata, ponieważ świetnie nadają się nie tylko do śniadania, ale także jako deser czy dodatek do kawy!

 

Skąd się wzięły słynne francuskie rogaliki?

Francuskie rogaliki mają długą historię. Nie dziwi więc to, że istnieje wiele legend dotyczących ich powstania.

Według jednej z nich francuskie rogaliki wynaleziono niedługo po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Do tego, by na cześć zwycięstwa nad tureckimi wojskami wypiekać bułeczki z kształcie księżyca, miał namówić właściciela piekarni Petera Wendela właściciel kawiarni „Zur blauen Flasche” – polski szlachcic, dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki.

Niemniej jednak pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i wiąże się on z osobą Augusta Zanga, który był właścicielem wiedeńskiej piekarni przy Rue de Richelieu w Paryżu.

 

Delikatne, maślane, przepyszne! Poznaj przepis na croissanty

Klasyczny croissant ma w środku duże bąbelki powietrza. Jest to jednak dość czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ potrzebuje około trzech dni. W tym czasie, między poszczególnymi etapami robienia rogalika, ciasto musi znajdować się w niskiej temperaturze. Po trzech dniach ciasto ma już duże bąbelki powietrza dzięki czemu jest delikatniejsze, a jego smak pełniejszy.

Jeśli jednak nie mamy aż tyle czasu możemy przygotować croissanty z mniejszymi bąbelkami, ale równie smaczne. W przepisie na croissanty od Wszystkiego Słodkiego do przygotowania pysznych rogalików potrzeba jedynie takich składników jak suszone drożdże instant, zimna woda, mąka pszenna, cukier, masło i sól.

 

Przy przygotowywaniu francuskich rogalików warto pamiętać o kilku zasadach.

Jedną z nich jest wybór odpowiedniego rodzaju mąki. Powinna to być mąka pszenna 00(W330) lub typ 550 o zawartości białka około 13 gramów. Symbol W oznacza tzw. siłę mąki, czyli jej zdolność do wchłaniania wody w czasie wyrabiania i utrzymania dwutlenku węgla w cieście podczas wyrastania.

Nie mniej istotne jest również to, by ciasto na croissanty przygotowywać w pomieszczeniu, w którym temperatura nie jest za wysoka. Zbyt ciepłe otoczenie lub blat mogą źle wpłynąć na drożdże.

Co istotne, ciasto na croissanty dobrze się mrozi. Najlepiej jest jeszcze przed zamrożeniem uformować rogaliki z ciasta i wstawić do zamrożenia. Przed pieczeniem warto zamrożone croissanty przełożyć najpierw do lodówki by się rozmroziły, rozmrożone wyłożyć na blaszce i wystawić do pomieszczenia o temperaturze pokojowej na czas wyrastania.

Croissanty to świetny pomysł na śniadanie lub deser. Podczas pieczenia dom wypełnia się pięknym zapachem, a delikatny, maślany smak nie ma sobie równych!

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2