ciastcvr

Pyszne przepisy na ciasta drożdżowe

by • 01/04/2019 • Ciasta, KuchniaComments (0)219

 

Ciasta, bułki, rogale drożdżowe należą do tradycyjnych, a zarazem ulubionych wypieków Polaków – pulchne ciasta z kruszonką kojarzą nam się z dzieciństwem, z latem spędzonym na wsi, ciepłem i bezpieczeństwem. Wielu z nas spytanych o najlepszy dodatek do kawy czy herbaty, wymieni właśnie klasyczną drożdżówkę. Początkujący cukiernicy często obawiają się przygotowania wypieków drożdżowych, uznając je za niezwykle wymagające. Nic bardziej mylnego! Istnieje wiele przepisów na ciasto drożdżowe idealne, jeśli jednak nadal szukacie inspirujących receptur, z poniższego tekstu dowiecie się, jak przygotować trzy propozycje wypieków drożdżowych

 

Domowa drożdżówka – czyli polskie comfort food

Klasyczna drożdżówka to propozycja wypieku dla ceniących polską tradycję cukierniczą — https://uwielbiam.pl/przepis/domowa-drozdzowka. Miękki, pulchny środek, chrupiący wierzch, słodka kruszonka i kwaskowate owoce – dla wielu to połączenie idealne! Aby przygotować ten genialnie prosty wypiek, należy przygotować mleko, margarynę, jaja, cukier, sól, drożdże oraz mąkę pszenną. Niemal każdy wypiek drożdżowy rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży z cukrem i odrobiną mleka — podobnie jest i w tym przypadku. Następnie zadbajmy o rozpuszczenie margaryny, mleka i cukru oraz o ostudzenie tej mieszaniny. Całość następnie dodajemy do mąki, wbijamy jajka, szczyptę soli i zagniatamy. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, dekorujemy owocami i kruszonką.

 

Keks drożdżowy — czyli ciasto drożdżowe z dodatkami

Tradycyjny keks powstaje na bazie prostego ciasta biszkoptowego z dodatkiem mnóstwa owoców suszonych, które nadają ciastu charakterystycznej miękkości i soczystości. Keks drożdżowy https://uwielbiam.pl/przepis/keks-drozdzowy opiera się na cieście drożdżowym, którego przygotowanie rozpoczynamy od wymieszania ze sobą cukru, jaj, oleju i drożdży. Następnie dodajemy podgrzane mleko i czekamy, aż rozpuści się w nim cukier. Dodajemy mąkę, mieszamy. Wreszcie, dosypujemy ulubione suszone owoce. Pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w prostokątnej formie, a po wystudzeniu polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kakao i wody.

 

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Drożdżowe zawijasy z dodatkiem dżemu truskawkowego https://uwielbiam.pl/przepis/drozdzowo-dzemowe-rollsy-sniadaniowe to typowa śniadaniowa propozycja i choć wymaga nieco więcej pracy niż ciasta pieczone w tradycyjnej formie, wyjątkowy smak drożdżowo-dżemowych rollsów wynagrodzi nam dodatkowy wysiłek. Zaczynamy od podgrzaniu mleka z masłem w rondelku. W dużej misce łączymy mąkę z cukrem i drożdżami suszonymi. Do składników sypkich dodajemy składniki mokre, czyli masę z rondelka, jajko. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Aby uformować rollsy, rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, smarujemy je dżemem, a następnie zwijamy w roladkę i kroimy na 4 cm kawałki, które wykładamy do tortownicy i pieczemy.

 

Wypróbujecie nasze przepisy na drożdżowe wypieki?

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525