caketort

Ciasto typu „snickers” – domowy przepis na znany ze sklepów smak

by • 20/03/2019 • Ciasta, KuchniaComments (0)166

 

Baton z orzechami, czekoladą i ciągnącym się karmelem to przysmak wielu osób. Dla wszystkich miłośników tej słodyczy powstał przepis na przekładane ciasto z kruchym biszkoptem, chrupiącymi orzechami i rozpływającą się w ustach masą. Wykonanie ciasta „snickers” nie jest trudne, a będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy.

 

Składniki na ciasto:

½ szklanki cukru

600 g mąki pszennej

2 jajka

2 żółtka

2 łyżki mleka

200 g margaryny

2 łyżeczki sody

3 łyżki miodu

cukier waniliowy

 

Składniki na polewę orzechową:

– 90 g margaryny

– 2 łyżki miodu

– 1 łyżka cukru

– 200 g posiekanych orzechów

 

Dodatkowe składniki:

– polewa czekoladowa

– 1 duży budyń śmietankowy

– 700 ml mleka

– po jednej łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej

– 200 g masy kajmakowej z puszki

– 4 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

– pierwszym krokiem jest przygotowanie polewy orzechowej. Margarynę z miodem i cukrem rozpuścić w rondelku, następnie wrzucić posiekane orzechy i gotować do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostudzenia

– do przesianej mąki z sodą dodać margarynę i pozostałe składniki, z których należy zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, a następnie rozwałkować. Dwie z nich upiec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 170 st. Celsjusza około 10 minut. Z formy wyjmować je dopiero po ostudzeniu

– na trzecią rozwałkowaną część wyłożyć polewę z orzechami i mieć około 15 minut w tej samej temperaturze

– zagotować 500 ml mleka, a w 200 ml wymieszać budyń z mąką ziemniaczaną i pszenną. Przygotowany budyń ostudzić

– rozpuścić polewę czekoladową

– układać kolejno warstwami: pierwszy blat, budyń, drugi blat, masa kajmakowa, trzeci blat, polewa czekoladowa

– ciasto przechowywać w lodówce

 

Przepis doskonale sprawdza się na wyjątkowe okazje, jak i podczas codziennych chwil relaksu przy kawie. Dla urozmaicenia smaku wykorzystać można kilka rodzajów orzechów i wymieszać je z masą lub wybrać puszkę masy kajmakowej o innym smaku, niż tradycyjny. Upieczone blaty ciasta wyjmować należy dopiero po ostudzeniu, gdyż ciepłe mogą się pokruszyć.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525