Okazuje się, że od tego, w jaki sposób przechowujemy żywność w lodówce, jak ją w niej poukładamy, zależy smak i aromat naszych potraw. Dbanie o nasze produkty jest również ważne dlatego, że niektóre produkty, które umieścimy właśnie w lodówce mogą uleć zepsuciu i spowodować rozwój kwaszących bakterii. Jakich produktów nie powinno trzymać się w lodówce? I dlaczego akurat tych a nie innych? Postanowiłyśmy to sprawdzić! Umiejętne i odpowiednie trzymanie produktów pozwoli nam przedłużyć przydatność naszych produktów do spożycia. Zapobiegnie ono również szybkiemu zepsuciu żywności. Zajrzyj do swojej lodówki i sprawdź, czy Ty również popełniasz błędy w tej kwestii. Czego nie wkładać do lodówki?
POMIDORY
Zdziwione? Niestety, największym wrogiem pomidorów jest niska temperatura. Pomidory w wyniku połączenia się z zimnym powietrzem, stają się mączne, a ich skórka zacznie się ewidentnie psuć. Jeśli nadal chcemy się cieszyć soczystymi, cudnie nasłonecznionymi i twardymi pomidorami, nie powinniśmy umieszczać ich w lodówce. Jeśli nie wierzycie, zróbcie mini eksperyment. Jednego pomidora umieśćcie w lodówce, drugiego pozostawcie gdzieś w kuchni. Zobaczycie, jak szalenie będzie się on różnił w smaku!
OLEJE I OLIWY
Może nie powinny być one do końca klasyfikowane jako żywność, ale z pewnością używamy ich do przyrządzania naszych potraw, dlatego umieszczenie ich na naszej liście jest zrozumiałe. Oleje i oliwy mają to do siebie, że jeśli znajdą się w niższej temperaturze niż temperatura pokojowa, zmienią swoją konsystencję. Jeśli nie chcesz, aby zrobiło się z nich masło do smarowania, chcesz zachować ich pierwotne wartości, pod żadnym pozorem nie umieszczaj ich w swojej lodówce. Aby stały się ponownie płynne, potrzeba dużo czasu. Oliwy dobrej jakości mogą także ulec kompletnemu zniszczeniu i już nigdy nie uzyskają dawnej, wodnej konsystencji.
MIÓD
Każdy stary słoik miodu będzie o stokroć smaczniejszy i lepszy od tego, który został schowany do lodówki. Umieszczenie miodu w lodówce zwiększa szybkość krystalizacji cukru, przez który konsystencja miodu zostaje zaburzona.
BANANY
Kwestia bananów jest niezwykle skomplikowana. Jeśli kupiłaś te niedojrzałe, jeszcze zielone, odpowiedz sobie na pytanie, jakie banany najbardziej lubisz. Jeśli te niedojrzałe, możesz je włożyć do lodówki. Zatrzymasz tym samym proces jego dojrzewania. Banan nie zrobi się żółty, ani bardziej miękki. Jeśli jednak lubisz dojrzałe banany, bardziej miękkie, nie wkładaj ich do lodówki, ponieważ ich skóra może się stać czarna lub brązowa. Mimo tego, warto wiedzieć, że taki dojrzały banan nadal pozostanie smaczny w środku. Ucierpi na tym tylko jego skórka.