maslocover

Masło – warto jeść czy nie?!

by • 25/07/2017 • Dieta, KuchniaComments (0)2033

 

Wbrew wszystkiemu co mogłoby się wydawać, istnieje dużo powodów świadczących o tym, że warto jeść masło. Oczywiście, jest ono źródłem tłuszczu i nie oznacza to, że powinniśmy spożywać je bez żadnych ograniczeń. Jednak w stosunku do innych tłuszczy, z którymi mamy do czynienia w kuchni, masło jest jedynym z nich, które powinno być elementem naszej diety. Czy warto jeść masło? A jeśli tak, to dlaczego?

 

W ostatnich latach masło straciło na popularności. Mówiło się o nim, jako o źródle tłuszczów nasyconych (tzn. tych, które są odpowiedzialne m.in. za choroby serca). Wiele negatywnych uwag skupiło uwagę ludzi, którzy po prostu przestali i odzwyczaili się jeść masło. Ostatnie kontrowersje związane z tzw. tłuszczami trans, które znajdują się w wielu margarynach, wypiekach czy nawet lodach sprawiły, że masło powróciło do łask. Dlaczego więc warto pokusić się w sklepie o kostkę masła? Dlaczego powinno być ono składnikiem naszej codziennej diety?

 

Nie każdy z Was na pewno o tym wie, ale początki i historia masła sięgają aż do starożytności. Stało się to, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy rozpoczynali udomowiać zwierzęta. Pierwsza pisemna wzmianka o maśle została znaleziona na wapiennych skałach pochodzących właśnie z epoki starożytności. Wiele kultur używało masła w swojej kuchni. Indianie są odpowiedzialni za stworzenie go w wersji klarowanej (tzw. ghee). Wierzyli oni w fakt, iż takie masło jest symbolem czystości i natury. Masło było również wówczas luksusowym podarunkiem dla wielu hinduskich bogów. Można by więc rzec, że jest ono w pewien sposób magiczne.

 

Po pierwsze, masło to najbardziej naturalny produkt ze wszystkich żywności i artykułów spożywczych.

Im większa jest jego naturalna zawartość tłuszczu, tym bardziej jest ono wartościowe. Wszelkie firmy i fabryki zajmujące się produkcją masła przyznają, że jest ono jednym z produktów, które w żaden sposób nie podlega obróbce chemicznej, nie dodaje się do niego ulepszaczy ani innych składników wpływających szkodliwie na zdrowie człowieka. Smak masła jest jak najbardziej naturalny, w porównaniu do wyrobów margarynowych, do których dodaje się pełno ulepszaczy mających na celu podkreślenie smaku. Jeśli więc optujecie za zdrową żywność, wybierajcie masło, które na szczęście z chemicznymi ulepszaczami nie ma nic wspólnego.

 

Margaryny i inne alternatywne produkty służące nam do smarowania nie powinny znaleźć się w naszych lodówkach.

Dla naszego zdrowia. Są one zwykle mocno przetworzone, zawierają utwardzone oleje roślinne, które zdaniem naukowców są o wiele gorsze dla naszego serca od naturalnego masła. Kwasy tłuszczowe trans, które wchodzą w skład wielu margaryn są zakazane w wielu krajach europejskich, co może być dowodem na to, że ów składnik jest naprawdę niebezpieczny dla naszego zdrowia. Dyrektywy Unii Europejskiej zakładają, że należy jak najszybciej zacząć stopniowe eliminowanie tłuszczów trans ze wszelkich produktów żywnościowych

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525