maslocover

Masło – warto jeść czy nie?!

by • 27/06/2018 • Dieta, KuchniaComments (0)2487

 

Okazuje się, że spożywanie masła nie jest jednoznaczne z jego wysoką kalorycznością, która grozi naszej smukłej sylwetce.

Oliwa, rzepak czy siemię lniane zostawia po sobie w naszym organizmie o wiele większy poziom tłuszczu. Ten zaś z kolei wpływa na podwyższony poziom cholesterolu, co może zwiększać ryzyko występowania choroby niedokrwistości serca. Naukowcy z krajów Skandynawii udowodnili, że około 20% tłuszczów zawartych w maśle to tzw. małe kwasy tłuszczowe, które są spalane bezpośrednio w postaci energii. Nie pozostają one w organizmie na długo i nie powodują podwyższenia tłuszczu we krwi.

 

Masło jest jednym z najlepiej przyswajalnych źródeł witamin A (pomoc przeciwko tarczycy i gruczołów nadnerczy), witamin E (korzystnie wpływających na skórę), witamin K2 (wzmacnia kości), a także selenu i jodu (są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy). Masło jest także źródłem dobrego cholesterolu, który jest bardzo ważny dla poprawnego funkcjonowania naszego mózgu. Te witaminy i minerały to świetne przeciwutleniacze, które zwalczają inne tłuszcze znajdujące się w naszym organizmie.

 

Tłuszcze nasycone znajdujące się w maśle to również źródło cennych właściwości antynowotworowych. Wzmacnia ono nasz system odpornościowy. Tłuszcze spalają się szybko, nie są długo przechowywane w organizmie, dlatego też masło daje nam uczucie sytości, zmniejszając potrzebę nadmiernego apetytu i chęci na różnego rodzaju inne przekąski.

 

Najwięcej zdrowych minerałów i witamin zawiera masło niepasteryzowane, które z łatwością znajdziecie na sklepowych półkach. Takie masło zawiera zazwyczaj więcej kwasów omega-3. Jest więc źródłem wielu składników odżywczych, które nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

 

Okazuje się więc, że spożywanie masła nie jest szkodliwe. Kanapka, jajecznica na maśle nie wpłyną źle na wasze zdrowie. Wręcz przeciwnie, dostarczą wam wielu niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin. Wychodzi więc na to, że konsumowanie masła z umiarem przyczyni się do wielu korzyści. Jeśli staniecie przed wyborem: masło czy margaryna, dzięki tym informacjom będziecie wiedzieli, które z nich wybrać.

 

OS

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3