pexels-ron-lach-10573262

Czym i jak myć naczynia?

by • 31/01/2022 • DomComments (0)206

 

Mało kto potrafi wskazać osobę, która z czystym sumieniem powiedziałaby, że lubi zmywać naczynia. Jest to jeden z najmniej przyjemnych domowych obowiązków, w którym na szczęście coraz częściej zastępuje nas zmywarka. To dobre rozwiązanie, oszczędzające nie tylko czas i energię, ale również wodę i prąd. Nie wszystko jednak wolno nam umieścić we wnętrzu takiego urządzenia. Subtelna, złocona porcelana czy kryształy nadal wymagają naszej delikatnej ręki. Jak i czym myć naczynia? Podpowiadamy!

 

Czym myć naczynia w zmywarce?

Zacznijmy od tego, że dzisiaj większość naczyń możemy bez problemów umyć z pomocą zmywarki. To wspaniałe urządzenie samodzielnie upora się ze stertą naczyń po rodzinnym obiedzie czy wykwintnej świątecznej kolacji. Warto pamiętać jednak, że wymaga ono stosowania specjalnych detergentów. Do zmywarki nigdy nie wlewamy zwykłego płynu do mycia naczyń, lecz specjalny płyn do zmywarek. Z reguły zastępujemy go jednak tabletką lub kapsułką, czyli skompresowanym środkiem myjącym, który poza usuwaniem zabrudzeń może dodatkowo:

– dbać o kondycję zmywarki,

– nabłyszczać,

– chronić szkło przed matowieniem,

– dezynfekować naczynia.

Najczęściej, środków do mycia naczyń w zmywarce używamy wraz z solą oraz specjalnym nabłyszczaczem, który zapobiega powstawaniu smug.

 

Czym myć naczynia ręcznie?

Podczas ręcznego mycia naczyń niezbędne do uzyskania najlepszych efektów produkty to przede wszystkim dedykowany płyn o żelowej konsystencji oraz akcesoria, takie jak dwustronna gąbka, szczotki do wysokich szklanek czy czyściki z tworzywa sztucznego, których używamy w zależności od rodzaju mytych naczyń oraz zabrudzeń. Warto pamiętać przy tym, że szorstka strona gąbki może powodować zarysowania, dlatego nie wolno korzystać z niej podczas mycia delikatnych złoceń czy ozdobnego szkła.

Potrzebny do zmiękczenia wody i zabrudzeń detergent może przyjmować postać płynu lub balsamu. Ten pierwszy ma za zadanie przede wszystkim myć, a drugi dodatkowo pielęgnuje skórę, dlatego polecany jest posiadaczom delikatnych dłoni. Poza tym, podczas mycia naczyń można korzystać także z domowych środków, czyli sody i soku z cytryny. Soda oczyszczona rozmiękczy przypalenia i inne trudne do usunięcia zabrudzenia, a sok cytrynowy rozjaśni przebarwienia i osady po kawie oraz herbacie. Jeśli w grę wchodzi usuwanie naprawdę uporczywych, przyschniętych czy przypalonych zabrudzeń, naczynia warto włożyć do zlewu wypełnionego ciepłą wodą z wybranym detergentem i pozostawić je tak na dłużej do namoczenia.

 

Jaki płyn do naczyń wybrać?

Czym powinien charakteryzować się dobry płyn do mycia naczyń? Idealny detergent tego typu może ułatwiać oczyszczanie talerzy, misek czy garnków, a jednocześnie pielęgnować i chronić przy tym skórę dłoni. Jeśli w jego składzie znajdą się substancje nawilżające i natłuszczające, jak oleje roślinne lub orzechowe, to środek z pewnością nie przesuszy skóry i nie podrażni jej, lecz odżywi i wzmocni naskórek. W płynach do naczyń warto szukać również składników, które rozmiękczają zabrudzenia, usuwają uporczywe plamy z tłuszczu i nabłyszczają szkło. Duże znaczenie w codziennym użytkowaniu ma także ekonomiczność detergentu, na którą składa się nie tylko cena czy wielkość opakowania, ale również gęstość, a dokładnie stopień skoncentrowania środka myjącego. Za najwydajniejsze uchodzą płyny do mycia naczyń zachodnich producentów, które można zamówić bezpośrednio w hurtowni. Wśród produktów tego typu warto szukać także ekologicznych preparatów, bazujących na substancjach pochodzenia naturalnego oraz ciekawych zapachów, które umilą nam ten niezbyt przyjemny obowiązek, jakim jest szorowanie brudnych naczyń po pysznym obiedzie.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.