glutenfree

Dieta bezglutenowa

by • 18/03/2014 • Dieta, Kuchnia, ZdrowieComments (0)4506

 

Z Ameryki przybywa do nas nowy kulinarny trend – dieta bezglutenowa! Jak powszechnie wiadomo, mody żywieniowe z USA szybko się u nas rozpowszechniają. O glutenie głośno w prasie i telewizji. Ludzie relacjonują, jak wielką zmianę w ich życiu dokonała dieta bezglutenowa. Na półkach w księgarniach nie brakuje książek z przepisami bezglutenowymi. Produkty bezglutenowe kiedyś trudno dostępne, obecnie można kupić w większości supermarketów. O co tyle szumu? Czy na całej propagandzie jaką otaczana jest dieta bezglutenowa zarabiają producenci żywności, czy może my zyskujemy na zdrowiu?

 

Buszujący w zbożu

Gluten to białko występujące w zbożach, głównie w pszenicy. Możemy go znaleźć w pieczywie i  w większości przetworzonej żywności. Skąd go tak wiele w naszej diecie? Produkty zbożowe stanowią podstawę naszego jadłospisu. Jako nośnik smaku często dodawany jest także przez producentów do przypraw. Ponadto firmy cukiernicze i piekarnie chętnie korzystają z jego właściwości, gdyż nadaje kleistość i elastyczność, zapewniając tym samym wysoką jakość.

 

Jeszcze kilka lat temu kojarzony był tylko i wyłącznie z chorymi na celiakię, czyli schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia związanych z nietolerancją glutenu. Wyeliminowanie glutenu w przypadku tej dolegliwości, a także w sytuacji występowania nadwrażliwości lub alergii jest konieczne, jednak sprzymierzeńców diety bezglutenowej nie brakuje wśród ludzi, którzy nie mają zdrowotnych przeciwwskazań do jego spożywania.

 

Idąc za przykładem celebrytów, również oni rozpoczynają bój z glutenem.. Dlaczego? Uważają, że po prostu im szkodzi, a dieta bezglutenowa jest dużo zdrowsza. Poszukują zdrowych metod żywienia, sposobu na schudniecie, poprawę ogólnego samopoczucia. To nie kolejna dieta cud lecz sposób odżywiania, który jak zapowiadają jego zwolennicy ma zmienić twoją figurę, nastrój i wpłynąć dobroczynnie na zdrowie. Dieta bezglutenowa wkrada się także małymi krokami w środowisko sportowców. Jako przykłady pozytywnych skutków jej stosowania podają ustąpienie bólów, zwiększenie zasobów energii, lepszą koncentrację. Na całym zamieszaniu kolosalne pieniądze zarabia rynek produktów bezglutenowych. Amerykanie wydają już rocznie kilka miliardów dolarów na żywność bezglutenową, a popyt na nią rośnie odkąd dieta bezglutenowa zaczęła pojawiać się coraz częściej w mediach.

 

T1larg.gluten.foods.gi

 

Gluten – co z nim jest nie tak?

Cała burza rozpętała się po wydaniu książki amerykańskiego kardiologa Williama Davisa pt. „Dieta bez pszenicy”. Autor żarliwie przekonuje, że pszenica wpędza ludzi w chorobę. Modyfikacje, którym została poddawana przez ostatnie pięćdziesiąt lat sprawiły, że stała się wysoce przetworzona i sztuczna. Działania te odmieniły również zawarty w niej gluten, który jest teraz dużo bardziej szkodliwy i powoduje całą masę schorzeń, m. in. cukrzyce, nowotwór jelit, nadciśnienie, alergie, migreny, anemie, osteoporozę, stwardnienie rozsiane, choroby serca, łysienie plackowate, zapalenie stawów, toczeń. Według autora dieta bezglutenowa jest bardzo istotna.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525