grzyby

Dlaczego warto jeść grzyby?

by • 08/09/2015 • Dieta, Kuchnia, Porady kulinarneComments (1)1905

 

Jesień puka już do naszych drzwi! A z nią pyszne, zdrowe i pełne witamin… grzyby. Jeśli jeszcze nie wybrałyście się na grzybobranie, radzę Wam szybko to zrobić. Idealny dodatek do jajecznicy na śniadanie, perfekcyjne do obiadowego sosu z makaronem czy wykwintnej zupy na kolację. Polacy je kochają. Nic dziwnego, są przecież jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Dlaczego warto je jeść? Czemu powinniśmy się w nich zakochać?

 

„Leśne mięsko”

Wielu lekarzy i dietetyków przez lata przekonywało, że grzyby to całkowicie bezwartościowy posiłek. Mit! Przywykło się już mówić o nich jako o „leśnym mięsie” z uwagi na bogatą zawartość białka zależną od wieku i rodzaju grzyba. Specjaliście twierdzą, że najwięcej znajdziemy go w młodych pieczarkach i borowikach.

 

Grzybowa dieta cud

Dzięki dużej zawartości wody w grzybach (nawet do 80%), poleca się je osobom walczącym z problemami nadwagi i otyłości. Jedna z właściwości odżywczych tych leśnych cudów natury to poprawa i lepsza regulacja przemiany materii. Jeśli więc jesteś na diecie, możesz jak najbardziej korzystać z tych pyszności i dodawać je do zup, sałatek czy pełnoziarnistych makaronów.

 

Złote właściwości grzybów

Wartości odżywcze grzybów różnią się w zależności od ich rodzaju, gatunku i pochodzenia. Większość z nich zawiera jednak sporą dawkę witamin z grupy B, D, jak i witaminy A, K, C, E. Grzyby to również źródło wielu korzystnych dla naszego organizmu pierwiastków, tj. selen (posiadający właściwości antynowotworowe, działa korzystnie na nasze serce), jod (wpływa na funkcjonowanie tarczycy) czy cynk (to on jest odpowiedzialny za piękny i zdrowy wygląd naszej skóry, włosów a nawet paznokci). Poza tymi składnikami odżywczymi w grzybach znajdziemy również potas, żelazo, miedź, wapń oraz sód – istna bomba witamin!

 

Wróg raka

Cennych właściwości zdrowotnych można wymieniać bez końca: świetny produkt na oczyszczanie organizmu z toksyn, eliminujący zły cholesterol, reguluje i poprawia przemianę materii. Grzyby to również świetny wróg wszelkich nowotworów. Stwierdzono, że w skład boczniaków, borowików, pieczarek oraz podgrzybków znajduje się betaglukan. Ta substancja pobudza w pewien sposób system immunologiczny i zwiększa produkcję białych ciałek krwi w szpiku kostnym. Minimalizuje ryzyko ujawnienia się nowotworów. Dodatkowo, opóźniają one procesy starzenia komórek i chronią je przed uszkodzeniem.

 

NIE dla grzybów

Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na ten leśny przysmak. Szczególnie powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego czy nerek. Lepiej nie częstować również grzybami osób starszych czy dzieci. Grzyby zawierają bowiem chitynę, która automatycznie kwalifikuje grzyby do kategorii produktów ciężkostrawnych. Jeśli więc nie jesteś okazem zdrowia, lepiej nie korzystaj z leśnych przysmaków.

 

Suszyć, gotować czy marynować?

Grzyby przyniesione z lasu należy poddać specjalnej obróbce. Jak to zrobić? Jedną z popularniejszych metod jest na pewno suszenie grzybów. Do tego procesu będziesz potrzebować specjalistycznego sprzętu w postaci suszarki do grzybów, dzięki którym grzyby poddane takiej czynności zachowają w sobie naprawdę pokaźną porcję białka. Jedyny minus takiego działania to zmniejszenie zawartości witaminy C. Mimo wszystko, inne korzyści chyba przemawiają na ich korzyść. Gotowanie zaś pomoże ci zniwelować działanie zawartych w grzybach węglowodanów, dzięki czemu stają się bardziej przyswajalne.

 

Dla tych z Was, którzy lubią pichcić i gotować, proponujemy wybrać drogę marynowania. Tutaj fantazja może Was ponieść naprawdę daleko. Tradycyjna, słodko-kwaśna, z dodatkiem curry – możecie poeksperymentować i zachwycić wszystkich domowników. Tak przygotowane grzybki na pewno chętnie przekąsicie do obiadu w okresie zimowym.

 

Gotowe na grzybobranie? Możecie znacie jakieś fantastyczne i bajeczne przepisy na potrawy z grzybami w roli głównej? Podzielcie się nimi z nami!

 

OS

fot. Wikipedia Commons

 

Pin It

Related Posts

One Response to Dlaczego warto jeść grzyby?

  1. Elżbieta pisze:

    Jestem zaskoczona ,że grzyby maja tyle cennych właściwości ,to jest
    nadzwyczajne .Wcześniej nigdzie nie było tak dokładnie opublikowane .Więc ja też skorzystam z takiego dobrodziejstwa będę pitrasić sobie i przyrządzać różne potrawy,Muszę skorzystać z tego ,że obecnie jest taki urodzaj i wybrać się również się na grzybobranie.

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2