pizza

Sekrety idealnej domowej pizzy

by • 30/01/2018 • Kuchnia, Na czasie, Obiad / kolacja, Porady kulinarneComments (2)3338

 

Dla rodziców to zwykły fastfood, dla młodszego pokolenia to pyszność pierwszej jakości! Najlepsze jest to, że ten spór trwa już od kilkunastu lat a tak naprawdę obie strony mają rację! Rynek jest zalewany przez Pizzerie, czyli lokale, które powinny specjalizować się w robieniu Pizzy, które niekoniecznie wiedzą czym jest filozofia tego włoskiego przysmaku. Prawda jest taka, że dobrze przygotowana Pizza może być zdrowsza od schabowego czy smażonego kurczaka.

 

Nie ma nic gorszego niż sieciowe jedzenie. Tam nie zwraca się uwagi na jakość jedzenia, lecz na jego ilość i gramaturę. Dlatego wiele lokali, które reklamują, że mają najlepszą pizzę w mieście zwyczajnie nas okłamuje. Nie ma co dawać się naciągnąć, na podwójny ser czy jeszcze bardziej puszyste ciasto. Wieczór z tym tak popularnym plackiem powinien być celebracją, nie zwykłą wyżerką. Musi być przygotowane tak jak najbardziej lubimy. Tak naprawdę nie ma jakiegoś złotego przepisu na pizzę. Każdy lubi zupełnie inny rodzaj. Niektórych zachwyci typowo włoski cienki, innych amerykański puszysty. Przecież o gustach się nie dyskutuje. Rzeczą natomiast oczywistą jest, że ten cienki będzie po prostu zawierał mniej kalorii, a uda nam się nim podobnie najeść.

 

Przygotować dobrą pizzę to prawdziwa sztuka. Dlatego nie martwcie się, jeżeli za pierwszym razem nie uda się wam idealnie. Przepis ma być jedynie wskazówką, ale to wy wyznaczacie tempo i ścieżkę. No dobra, jest JEDNA złota zasada, której musicie przestrzegać. Każde ciasto potrzebuje cierpliwości i wyczucia – bez tego zwyczajnie się obrazi i nie wyrośnie!

 

Dawniej piekło się pizzę w wielkim piecu na drewno, niestety ta praktyka jest już coraz rzadziej stosowana. Nieunikniona technika co raz częściej zagląda nam do kuchni, a to nie koniecznie jest pozytywne. W domach zazwyczaj posiadamy piekarnik elektryczny, dlatego warto zaopatrzyć się w kamienną płytę, która chociaż trochę sprawi, że wrócimy do korzeni przygotowywania pizzy. Zobaczycie, że dzięki temu wasz smakołyk będzie o niebo lepszy, a i jego pieczenie nie zajmie tak długo.

 

Jakie składniki dobrać? Pizza nie lubi przepychu. Zasada im więcej tym lepiej, tutaj kompletnie się nie sprawdzi. Tak naprawdę na posmarowane ciasto sosem pomidorowym, śmietanowym lub śliwkowym możecie położyć na co tak naprawdę macie ochotę. Pamiętacie, że lepiej tak jeden rozdrobniony plasterek szynki niż kilka wielkich. Sukcesem w pizzy jest również dobry ser. To nie może być byle jaki żółty seropodobny wyrób, ponieważ naprawdę może zepsuć smak całości. Pamiętajcie, że lepiej zapłacić więcej za mały kawałek dobrej jakości sera, niż tanio kupić kilogram niezjadliwego produktu. Tradycyjnie powinna to być mozzarella.

 

Pomidory, ser mozzarella i bazylia to sztandarowa pizza z Neapolu, która miała przedstawiać barwy narodowe Włoch. Przez lata lista składników uległa jednak prawdziwemu przekształceniu. Dzisiaj ten włoski przysmak jest znany niemal w każdej części globu. Postarajmy się, żeby kolejne pokolenia nie zapamiętały go jako tłustego placka z dużą ilością sera – a prawdziwy lekki i pyszny przysmak.

 

Na następnej stronie prezentujemy Wam nasz niezawodny i sprawdzony przepis na pizzę! Korzystajcie!

 

nastepna

Pin It

Related Posts

2 Responses to Sekrety idealnej domowej pizzy

  1. Elżbieta pisze:

    Dobrze znać sekrety idealnej pizzy,bo wtedy można coś smacznego dobrego wyczarować ku zadowoleniu podniebienia.

  2. Bart pisze:

    Przepis na pizzę:
    1) 1/3 drożdży (kruchych) wrzucone do szklanki i w całości zalane ciepłą wodą + 2-3 łyżeczki cukru
    2) 6-7 łyżek dużych mąki,
    3) mąkę posolić – mała łyżeczka
    4) do mąki dolać łyżeczkę oleju
    5) mąkę zalać rozpuszczonymi drożdżami i ugniatać aż ciasto zejdzie z palców
    6) piekarnik rozgrzewa się na około 20 minut na 230 stopni.
    7) pizza piecze się jakieś 12-14 minut.

    Smacznego!

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525