pizza

Sekrety idealnej domowej pizzy

by • 30/01/2018 • Kuchnia, Na czasie, Obiad / kolacja, Porady kulinarneComments (2)3138

 

PRZEPIS NA PIZZĘ

 

CIASTO:

– 3 szklanki maki

– ½ szklanki wody

– ½ szkl mleka

– około 1/3 kostki drożdży,

– łyżeczka oliwy

– sól

 

Wodę wymieszaj z mlekiem Do mieszaniny dodaj drożdże i mocno wymieszaj. Odstaw na chwilę. Całość dodaj do mąki. Dodaj oliwę i sól. Staraj się sprawnie ugnieść ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem na około 40-45 minut. Pamiętaj o tym, że musisz wykazać się cierpliwością. Wyrośnięte ciasto postaraj się rozwinąć rękoma na kształt koła. Początkującym proponujemy zrobić to wałkiem, jednak wprawa czyni mistrza i po pewnym czasie sami dojdziecie do tego jak się rozciąga ciasto.

 

SOS:

– puszka obranych pomidorowych lub kartonik przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)

– łyżka oliwy z oliwek

– sól, pieprz, łyżeczka cukru, ½ łyżeczki suszonego oregano

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeżeli używasz pomidorów z puszki użyj blendera, aby stworzyć w miarę gładką masę.

 

SKŁADNIKI:

Tutaj już macie pełne pole do popisu. Co tylko chcecie oliwki, salami, szynka, pieczarki, bazylia, ser pleśniowy… składnikom nie ma końca. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić. Pizza po wyjęciu z piekarnika powinna być sztywna, a nie uginać się pod wpływem ilości składników. Zobaczycie, że tak będzie o wiele smaczniej.

 

Rodzice spróbujcie przygotować pizzę w domu z waszymi maluchami. Zobaczycie, że będziecie zachwyceni, a i dzieciaki zmiotą wszystko z talerzy! Dobrze dobrane składniki to naprawdę zdrowy i pożywny posiłek. Jeżeli ktoś liczy kalorie, to mąkę pszenną radzimy zastąpić pełnoziarnistą. Taka pizza będzie zawierać więcej błonnika, dlatego jeszcze bardziej się nią nasycimy.

 

BS

fot. foodiesfeed.com

Pin It

Related Posts

2 Responses to Sekrety idealnej domowej pizzy

  1. Elżbieta pisze:

    Dobrze znać sekrety idealnej pizzy,bo wtedy można coś smacznego dobrego wyczarować ku zadowoleniu podniebienia.

  2. Bart pisze:

    Przepis na pizzę:
    1) 1/3 drożdży (kruchych) wrzucone do szklanki i w całości zalane ciepłą wodą + 2-3 łyżeczki cukru
    2) 6-7 łyżek dużych mąki,
    3) mąkę posolić – mała łyżeczka
    4) do mąki dolać łyżeczkę oleju
    5) mąkę zalać rozpuszczonymi drożdżami i ugniatać aż ciasto zejdzie z palców
    6) piekarnik rozgrzewa się na około 20 minut na 230 stopni.
    7) pizza piecze się jakieś 12-14 minut.

    Smacznego!

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525