kielsz

Domowe wino – porady

by • 19/05/2017 • Porady kulinarneComments (0)86

 

Winiarstwo to trudna sztuka, której należy uczyć się latami jeśli chce się osiągnąć mistrzostwo i produkować naprawdę pyszne wina. Winiarze włoscy czy francuscy, mistrzowie w swoich fachu, zgodni są co do tego, że winiarstwo wymaga wyobraźni, odwagi i dobrego smaku. Próbowanie, eksperymentowanie, czerpanie z natury – to jest kwintesencja życia każdego prawdziwego winiarza.

 

Wielu profesjonalnych winiarzy rozpoczęło swoją przygodę od domowej produkcji wina. Do dzisiaj wiele uznanych na świecie win pochodzi z małych rodzinnych winiarni, które działają z pokolenia na pokolenie. Produkcja wina to nie tylko praca, ale i pasja i to właśnie ona jest potrzebna, by stworzyć niepowtarzalny smak i aromat trunku, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Domowe wyrabianie wina, nawet jeśli jedynie na własne potrzeby, wymaga odpowiedniego wyposażenia i akcesoriów, które są niezbędne do produkcji wina. Wszelkie akcesoria winiarskie można kupić za naprawdę niewielkie pieniądze i korzystać z nich przez lata, ponieważ są to bardzo uniwersalne i podstawowe sprzęty, niezmienne i używane w produkcji wina od dłuższego czasu. Do podstawowych akcesoriów winiarskich, przydatnych i koniecznych w domowej winiarni, należą następujące elementy:

– gąsior – to naczynie, w którym następuje proces fermentacji, najlepsze i najpopularniejsze są gąsiory szklane, które występują w wielu rozmiarach i wielkościach;

– rurka fermentacyjna – gumowa rurka, którą zlewa się wino w czasie dojrzewania;

– korek do gąsiora i korki do butelek z winem – ten do gąsiora może być gumowy, ale te do butelek powinny być naturalne, wtedy wino zachowa odpowiedni smak i aromat;

– butelki – wino należy przechowywać w ciemnych butelkach, które ochronią je przed zepsuciem;

– korkownica do wina – nie jest to urządzenie konieczne, ale znacznie ułatwia przelewanie i odpowiednie zabezpieczenie gotowego wina.

 

Bardzo ważnym etapem produkcji wina domowego jest wybór owoców, które będą mieć ogromny wpływ na smak, zapach i aromat trunku. Najbardziej popularne są oczywiście wina winogronowe, ale równie smaczny trunek powstanie z następujących produktów: porzeczek, malin, jabłek, gruszek, jeżyn, wiśni, truskawek, czereśni. Najlepiej korzystać z owoców, które aktualnie występują w sezonie, ponieważ to one mają najlepszy smak i aromat, który jest niezwykle ważny przy produkcji wina. Owoce muszą być zdrowe i dorodne. Wykorzystanie do wina owoców uszkodzonych czy zgniłych nie da nam wina, a jedynie ocet.

Świat winiarzy rządzi się swoimi prawami, każdy z nich ma tajniki, których nie wyjawia, ponieważ to one decydują o smaku danego wina. Są jednak takie rzeczy, które dotyczą każdego, nawet początkującego winiarza. Oto kilka porad i ciekawostek dla wszystkich, którzy chcą zacząć przygodę z domową produkcją wina:

– Wino można wyprodukować nie tylko z owoców, ale także z warzyw, na przykład pomidorów czy też rabarbaru. Takim warzywnym winem zachwycają sommelierzy na całym świecie!

– Wszystkie akcesoria winiarskie należy dokładnie umyć i wyparzyć przed rozpoczęciem całej produkcji.

– Smak wina świetnie podkręcą bakalie: rodzynki oraz suszone morele.

– W trakcie dojrzewania wino należy kilkukrotnie zlać za pomocą rurki fermentacyjnej bez naruszenia osadu. W przypadku naruszenia osadu może dojść do zepsucia wina w całym gąsiorze.

– Owoce zawierają naturalnie występujące drożdże, dzięki temu niektóre wina nie potrzebują drożdży kupnych, które często psują smak. Jeśli chcemy zachować drożdże na owocach, to nie należy ich myć przed przygotowaniem moszczu.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3