3

Dressingi do sałatek – szybko i pysznie!

by • 01/03/2016 • Kuchnia, Porady kulinarneComments (0)1921

 

Wiosna to czas, w którym oczyszczamy nasz organizm, staramy się zrzucić zbędne kilogramy i nastroić się pozytywnie na nadchodzące lato. Bycie fit i zdrowe odżywianie jest równie ważne, co aktywne formy spędzenia czasu. Jeśli więc jesteś miłośniczką warzyw lub przeróżnych sałatek, to z pewnością nieraz zastanawiałaś się nad tym, jak urozmaicić swoje danie. Postanowiłyśmy więc przygotować listę szybkich przepisów na bardzo proste dressingi do sałatek, które sprawią, że nawet zwykły warzywny miks nabierze zupełnie innego smaku i charakteru!

 

Zrobienie takiego prostego dressingu to bułka z masłem. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, pomieszać (lub gdy jest taka potrzeba użyć blendera) i gotowe! Płynną konsystencję naszych sosów ma nadać ocet, oliwa z oliwek lub sok z cytryny, limonki. Jeśli w jednym przepisie znajdzie się ocet z oliwą, pamiętajcie o tym, aby najpierw wymieszać przyprawy, składniki z octem, a dopiero potem dolać oliwę z oliwek.

 

Takie sosy mogą uświetnić nie tylko sałatki, ale i same warzywa w wersji saute. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę w ciągu dnia, wrzuć do miski, np. marchewki, awokado i ogórek świeży i polej je ulubionym smakiem dressingu. Z pozoru nudna potrawa nabierze smaku, a warzywa staną się Twoimi ulubionymi dietetycznymi sprzymierzeńcami.

 

Oto najprostsze przepisy na dressingi do warzyw i sałatek, które zachwycą Was i wszystkich Waszych domowników lub gości. Smacznego!

 

KLASYCZNY VINEGRET

Niektórym kucharzom spędza on sen z powiek, a przecież to banalne kulinarne zadanie. Nazwa winegret pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, a to oznacza z kolei jeden z głównych składników sosu, jakim jest ocet. Jeśli lubisz orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak, to przepis dla Ciebie.

Składniki: ½ szklanka octu, ½ szklanka oliwy z oliwek, pieprz, sól / opcjonalnie: można dodać do smaku łyżkę musztardy, sok z cytryny lub aromatyczne zioła

 

A’LA OREGANO

Miłośniczki ziołowych kompozycji powinny zapamiętać ten przepis i nauczyć się go na pamięć. To naprawdę świetny przepis, a oregano – główny produkt sosu – możecie zastąpić równie dobrze innymi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem czy bazylią.

Składniki: 1 łyżka czerwonego octu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki oregano (najlepiej świeże), sól, pieprz, ¼ szklanki oliwy z oliwek

 

CZOSNKOWO-KOPERKOWY

Czosnek to bomba witamin! W połączeniu z koperkiem jego smak staje się delikatny, ale wyrazisty. W sałatkach warzywnych sprawdzi się idealnie! Nawet najnudniejszy obiad, który pozornie nie będzie oryginalny, nabierze ciekawego smaku i posmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Składniki: 1 szklanka mleka, 1 szklanka świeżej natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka majonezu, 1 łyżka koperku (może być suszony), sól i pieprz

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3