kawczek

Gęsta i pełna czekolada do picia

by • 07/09/2017 • KuchniaComments (0)96

 

Czekolada idealnie rozpływa się nie tylko w ustach, ale i w rozgrzanym rondelku z dodatkiem masła. Roztopione czekoladowe kostki są świetną bazą do wielu pysznych napojów. Zimą najchętniej sięgamy po czekoladę na gorąco, która idealnie rozgrzewa nas od środka w mroźne dni. Latem z kolei smak płynnej czekolady na zimno może przynieść orzeźwienie od upałów. Bez względu na porę warto zadbać, by czekolada do picia była doskonale gęsta, pełna i pozbawiona grudek. Jak zrobić czekoladę do picia o idealnym smaku i konsystencji?

 

Przepis na gorącą czekoladę rozgrzewającą

Rytuał przygotowywania pitnej czekolady wywodzi się od Majów zamieszkujących terytorium dzisiejszego Meksyku. Do Europy czekolada w płynnej formie dotarła w XVII wieku. Początkowo zarezerwowana dla wyższych sfer, wraz z obniżką cen kakaowca, stała się dostępna dla szerszego grona miłośników łakoci. Do dziś przepis na to, jak zrobić gorącą czekoladę wykorzystywany jest przede wszystkim zimą. Gdy za oknem śnieg i mróz, nic nie rozgrzewa tak doskonale jak kubek aromatycznej pitnej czekolady. Wystarczy zaledwie kwadrans, by cieszyć się jej pełnym smakiem.

W przepisie na gorącą czekoladę można z powodzeniem użyć ulubionej czekolady – gorzkiej, dającej bardziej wytrawny posmak lub mlecznej, którą uwielbiają zwłaszcza dzieci.

Zasada jest prosta – im więcej czekolady, tym napój stanie się bardziej gęsty i pełny w smaku. Niezbędne będzie też mleko lub śmietanka, do którego po rozgrzaniu w rondelku należy dodać wybraną czekoladę w celu całkowitego rozpuszczenia. Reszta jest już kwestią Twojej fantazji – czekolada to niezwykle wdzięczny produkt, który świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami. Zimą doskonałym wyborem będą przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, wanilia, a nawet chilli. Ta ostatnia nada czekoladzie do picia charakterystyczny, mocno rozgrzewający smak. Do czekolady pasować będą też różnego rodzaju likiery – adwokatowy, pomarańczowy lub karmelowy.

Pełnoletnim łasuchom do gustu przypadnie przepis na białą gorącą czekoladę z dodatkiem rumu. Dla pełnego efektu smakowego i wizualnego, kubek z czekoladą możesz ozdobić bitą śmietaną.

 

Orzeźwiająca czekolada na upalne dni

Czekolada doda smaku wielu chwilom, nie tylko zimą, ale i latem. Choć często zapominamy o niej w gorące dni, to przygotowana na zimno może przynieść nam ulgę od upałów. Jak zrobić czekoladę do picia, która działa orzeźwiająco? Dla amatorów czekolady jak Ty przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji.

Pierwsza z nich to czekolada z chili. Ostra przyprawa sprawdza się zarówno zimą, jak i w lecie – zawarta w niej kapsaicyna pobudza organizm do pocenia, zapewniając uczucie przyjemnego chłodu. Podobnie jak w przepisie na gorącą czekoladę, zacznij od rozpuszczenia czekolady w rozgrzanym mleku lub śmietance. Dokładnie wymieszany napój przelej do wysokiej szklanki i wstaw do zamrażarki na pół godziny.

Zamiast pikantnej papryki możesz użyć też gałązki świeżej mięty, która po zagotowaniu puści sok i zabarwi białą czekoladę na oryginalny zielony odcień. Rześką i słodką zarazem czekoladę podawaj z pokruszonym lodem i listkiem świeżej mięty na wierzchu. Na koniec porada, jak zrobić czekoladę do picia, którą pokochają miłośnicy kawy. Do jej przygotowania potrzebna będzie Ci zaparzona i ostudzona kawa, rozpuszczona czekolada i kostki lodu. Całość wystarczy zmiksować w blenderze do połączenia składników. Wierzch szklanki z napojem możesz dodatkowo udekorować gałką lodów waniliowych.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525