golabki1

Gołąbki wegetariańskie – przepis!

by • 30/11/2013 • Kuchnia, Obiad / kolacja, PrzepisyComments (0)1761

 

Nasza kolejna wegetariańska potrawa to nowa wersja tradycyjnego dania. Gołąbki wegetariańskie! Brzmi ciekawie i zapewniamy, że tak samo smakuje! Sprawdźmy jak je wykonać.

 

Gołąbki wegetariańskie

 

Składniki:

kasza jaglana 120g (suchej masy)

5 pieczarek

oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

liście pietruszki

kapusta 4-5 liści

cebula 1/2

koncentrat pomidorowy 30%

6 oliwek

feta

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Pieczarki posiekać w plasterki, dorzucić do cebuli. „Dusić” ok. 10 minut.  Liście kapusty sparzyc we wrzątku. Ugotowaną kaszę połączyć z cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać porcje farszu, zawinąć boki liści i zwijać jak tradycyjne gołąbki 🙂

Ułożyc w naczyniu, „dusić” na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Polać sosem przygotowanym z koncentratu pomidorowego, ozdobić pietruszką, oliwkami i serem feta.

 

 

golabki2

 

 

Klaudia Kot

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525