kaszacover

Indyk w sosie jabłkowo-cynamonowym

by • 03/03/2014 • Kuchnia, Obiad / kolacja, PrzepisyComments (0)1270


SKŁADNIKI: (4 porcje)

– 200g Kaszy Gryczanej Prażonej (polecamy markę Halina)

– 800ml wody, 1 łyżeczka soli

– 500g piersi z indyka

– 3 łyżki oleju z orzechów

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki pieprzu

– 1 ząbek czosnku

 

kasza

 

Sos:

– 4 (małe) jabłka

– 200ml wody

– 1 łyżka masła

– szczypta soli i pieprzu

– 1 łyżeczka rozmarynu

– 1/2 łyżeczki cynamonu.

 

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować kaszę: do rondelka wlać wodę, posolić, zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę gryczaną i gotować przez około 18 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka. Mięso z indyka dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej z orzechów. Smażyć mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Doprawić solą, pieprzem oraz sprasowanym czosnkiem. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Przygotować sos jabłkowy: jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w rondelku, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i cynamonem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zmiękną, odłożyć pokrywkę i trzymać na ogniu, aż woda odparuje. Pod koniec dodać masło. Gotową kaszę gryczaną odcedzić, wyłożyć na środek talerza. Obok kaszy ułożyć gotowe mięso i ciepły sos jabłkowy. Smacznego!

 

kasza2

 

 

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525