Najlepsza dieta oczyszczająca oczyści Twój organizm z toksyn i innych szkodliwych składników oraz sprawi, że schudniesz nawet 5 kg.

Jak prawidłowo się odżywiać? Rady dietetyka.

by • 25/07/2014 • DietaComments (0)1877

 

Odżywianie się jest sprawą całkowicie indywidualną i osobistą, dlatego wszelkie wskazówki należy traktować jako główne zasady, które posłużą do stworzenia własnego, optymalnego programu żywienia. Najważniejsze jest obserwowanie swojego organizmu i myślenie o swoim samopoczuciu. Skład posiłków powinien być dostosowany do tego czy czujemy się na przykład pełni energii, czy wyczerpani. W skład naszej codziennej diety wchodzi: woda, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze, witaminy i minerały.

 

Biorąc pod uwagę, iż woda jest głównym składnikiem wszystkich tkanek i płynów naszego ciała oraz że jest niezbędna prawie do wszystkich procesów, jakie zachodzą w naszym organizmie – powinniśmy zadbać o jej odpowiednie przyjmowanie każdego dnia. Zazwyczaj zaleca się picie 2 l wody dziennie, ale przy silnym poceniu się (np. podczas aktywności fizycznej) – powinniśmy uwzględnić, iż zapotrzebowanie na nią jest większe. Dobrze jest pamiętać, iż nie tylko picie czystej wody uzupełnia jej braki. Równie dobrze nawadniają herbaty ziołowe i soki warzywne. Trzeba jednak pamiętać, iż takiego działania nie wykazuje kawa, herbata, alkohole czy słodkie napoje.

 

Rozkład węglowodanów w trakcie procesu trawienia powoduje powstanie – obok innych cukrów prostych – glukozy, która jest źródłem energii dla naszego organizmu. Wpływa ona na prawidłową pracę naszego mózgu, koncentrację i dobrą pamięć. Należy jednak pamiętać, iż mamy różne węglowodany, które różnie oddziałują na nasz organizm. Węglowodany proste, do których zaliczamy m.in. biały ryż, białą mąkę, białe pieczywo, biały makaron, cukier, ciastka itd., powodują gwałtowne wahania stężenia glukozy we krwi i wywołane nimi napady łaknienia, a nawet gniew, poczucie zmęczenia czy irytacji. Innymi słowy – wyczerpują nasze zasoby energii. Zupełnie inaczej jest z węglowodanami złożonymi, które określamy mianem „zdrowych”. Dzięki temu, że rozkładają się wolniej (bo zawierają błonnik) – pomagają utrzymać wysoki poziom energii. Zawierają one także dobre składniki odżywcze. Węglowodany złożone zawarte są w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych i warzywach, takich jak: marchew, słodkie ziemniaki, dynia, kabaczek, rzepa, kalafior, zielony groszek, bób, brukiew. Wyróżniamy jeszcze korzystne węglowodany proste, zawarte w owocach (np. jabłkach, gruszkach, wiśniach, truskawkach, czereśniach, malinach, śliwkach, ananasach, bananach).

 

Błonnik jest pewnym rodzajem węglowodanów, których organizm ludzki nie jest w stanie strawić. Dawniej sądzono, że nie dostarcza kalorii ani składników pokarmowych, więc zaczęto usuwać go z żywności. Tymczasem okazało się, że nasz organizm potrzebuje błonnika do prawidłowego funkcjonowania. Pełni on niezliczone funkcje, na przykład: ułatwia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu, reguluje poziom glukozy we krwi, poprawia trawienie i pracę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi. Jego brak w diecie przyczynia się do takich schorzeń jak: cukrzyca, zaparcia, otyłość. Dobrymi źródłami błonnika są: owoce i warzywa, produkty z pełnego ziarna, orzechy i nasiona, nasiona roślin strączkowych.

 

Białko jest również niezbędnym składnikiem dla naszego organizmu. Jest składnikiem budulcowym wszystkich tkanek i przyczynia się także do ich regeneracji. Ponadto, części składowe białek – aminokwasy, budują takie związki jak hormony, enzymy, a nawet przeciwciała, które są odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami. Najbardziej wartościowe jest białko pochodzenia zwierzęcego (mięso zwierząt i ryb oraz ich przetwory, jajka i produkty nabiałowe). Zawiera ono wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy. Białka roślinne nie zawierają wszystkich tych aminokwasów jednocześnie, dlatego tak należy komponować posiłki z produktów roślinnych, aby wzajemnie uzupełniały one swoje braki. Szczególnie ważne jest to w przypadku diety wegetariańskiej. Najlepszym źródłem białka jest: mięso (najlepiej chude, np. kurczak i indyk), ryby (powinny być tłuste i o białym mięsie, np. pstrąg, śledź, makrela, dorsz), nasiona roślin strączkowych, orzechy, jajka, produkty mleczarskie.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525