jak przyrzadzic owoce morza

Jak przyrządzić owoce morza? Tajniki gotowania

by • 17/02/2015 • Kuchnia, Porady kulinarneComments (0)2442

 

Któż z nas nie zachwyca się przysmakami kuchni śródziemnomorskiej? Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary – jedni kochają, a Ci którzy nigdy nie skosztowali, niech żałują i jak najszybciej nadrabiają zaległości. Jeśli myślicie o tym, jaką potrawą zaskoczyć i zauroczyć swoich ukochanych, przyjaciół albo bliskich, to musicie się zapoznać z naszym poradnikiem dotyczącym właśnie przygotowywania owoców morza. Jak je przyrządzić? Rozwiejemy wszystkie wasze wątpliwości!

 

Owocami morza zachwycano się już w średniowieczu. Włosi sprowadzali je z Francji, gdzie te bezszkieletowe zwierzęta morskie są do dziś narodową potrawą wszystkich Francuzów. Frutti di mare, czyli owoce morza mogą zawdzięczać swoją nazwę Włochom, którzy również dziś nie wyobrażają sobie bez nich kultowych potraw z makaronem czy ryżem. W Polsce owoce morza wylądowały na królewskich stołach za panowania Augusta III. Francuskie przysmaki były przewożone z francuskich ziem w specjalnych skrzynkach obłożonych lodem. Niegdyś przysmak bohemy artystycznej, ulubiona przekąska królewskich elit, a obecnie z łatwością możemy je nabyć i również zaserwować w naszych polskich kuchniach. Nie można z takiej okazji nie skorzystać. Pozostaje tylko jedno i ważne pytanie: jak je przyrządzić tak, żeby były pyszne?

 

Warto wiedzieć, że w praktyce wyróżniamy trzy rodziny naszych pysznych morskich stworzeń. Pierwsza z grup to skorupiaki, które wzięły swoją nazwę od skorupy, którą są pokryte. Wliczamy do nich m.in. homary, kraby czy krewetki. Druga rodzina to małże – ich ciało jest schowane w muszli, a należą do nich, np. ostrygi, mule czy muszle św. Jakuba. Trzecią i ostatnią z grup tworzą głowonogi, czyli te stworzenia, które nie mają pancerza. Należą do nich kalmary i ośmiornice.

 

I Grupa

 

KREWETKI 

Najpopularniejszymi i najtańszymi na rynku są szare krewetki. W sklepach znajdziemy też te większe, czerwone oraz różowe, olbrzymie. Jeśli planujecie kupno tych skorupiaków, zdecydujcie się lepiej na ich czerwoną lub różową wersję – są o wiele smaczniejsze.

Krewetki możecie podać na gorąco lub na zimno. Gotujemy je w wodzie lub na parze, dusimy, pieczemy na ruszcie lub smażymy na oliwie z oliwek. Nadają się do zup, naleśników czy dań z makaronem. Wspaniale komponują się z różnymi dipami, np. sosem czosnkowym.

RADA: Krewetki obiera się z ich pancerzyków rękami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami. Jeśli przyrządzasz je z ogonkami (są wtedy lepsze), jedząc je, pamiętaj, aby najpierw pociągnąć za ich ogonek – wtedy łatwo pozbędziesz się części niejadalnej i będziesz się cieszyć ich wyśmienitym smakiem.

 

HOMAR

Mają ciemnoniebieskie, ciemnobrązowe lub czarnozielone pancerze, które tuż po wrzuceniu do wrzątku zmieniają kolor na czerwony. Białe, delikatne i chude mięso homara jest bardzo zdrowe. Świetnie komponuje się z duszonymi warzywami.

RADA: Homary powinniśmy podawać przecięte na pół wzdłuż korpusu. Jeśli chcesz ułatwić ich spożycie domownikom, wyjmij mięso ze szczypiec i ułóż na talerzu obok homara.

 

KRAB

Podczas gotowania kraba jego pancerz zmienia odcień z szaroburego na ostro czerwony. Mięso jest bardzo delikatne, białe w kleszczach i ciemne w pancerzu.

RADA: Po ugotowaniu kraba w gorącej wodzie oderwij odnóża i kleszcze, a następnie wyjmij mięso łyżką. Nie łudźcie się, że poznacie smak kraba, kosztując znane wszystkim paluszki krabowe. Niestety, nie są one produkowane z prawdziwych krabów.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525