mikrofalowka

Jak wybrać idealną mikrofalówkę?

by • 25/06/2018 • DomComments (0)76

 

Jak wybrać mikrofalówkę w pełni dostosowaną do naszych potrzeb? Na co zwracać uwagę? Czym charakteryzują się nowoczesne kuchenki mikrofalowe? Zanim wybierzesz się do sklepu po swoje urządzenie, sprawdź najważniejsze kwestie!

 

Jaka mikrofalówka: biała? srebrna? mała? duża?

Kryteria wyboru mikrofalówki do domu są proste. Ma być funkcjonalnie i estetycznie! Estetyka to pojęcie względne, więc nie doradzimy Ci, na jaki kolor czy kształt kuchenki mikrofalowej powinieneś się zdecydować. Do wyboru masz klasyczne białe, metaliczne, czarne, lustrzane, a także wielobarwne. Drzwiczki są ozdobne, retro, nowoczesne, z dużym przeszkleniem i małym. Zastanów się, do czego chcesz dopasować mikrofalówkę: do mebli czy pozostałych sprzętów kuchennych, np. piekarnika i lodówki. W ten sposób szybko wyselekcjonujesz modele, których zakup rozważysz. Pamiętaj jednak, by były zrobione z trwałych materiałów – to zakup na lata.

Na funkcjonalność mikrofalówki wpływają w pierwszej kolejności rozmiar i pojemność. To od tych parametrów zależy m.in., dla ilu osób równocześnie przygotujesz jedzenie. Jeśli jesteś posiadaczem małej kuchni, wielka mikrofalówka się w niej nie sprawdzi. Ponadto zastanów się, do czego mikrofalówka będzie Ci służyć: czy tylko do podgrzewania posiłków, czy również do ich przygotowywania?

 

jak-wybrac-idealna-mikrofalowke2

 

Funkcjonalność mikrofalówki: podgrzewanie, gotowanie, opiekanie

Wielofunkcyjna mikrofalówka pozwala na wiele zastosowań. Nawet jeśli część z nich nie przyda Ci się jeszcze teraz, warto wybrać właśnie taką, ponieważ cenowo niewiele różni się od modelu uboższego, a przy okazji odznacza się lepszymi parametrami.

W nowoczesnej mikrofalówce odgrzejesz produkt, rozmrozisz zamrożony, ugotujesz go na parze, zgrillujesz, przypieczesz. Jeśli będziesz miał ochotę, upieczesz ciasto lub mięso! Ich konsystencja może się różnić od konsystencji potraw przygotowanych w tradycyjnych urządzeniach, jednak smak i wartości ożywcze pozostaną takie same.

Dzięki funkcji termoobiegu w wybranych modelach mikrofalówką możesz zastąpić piekarnik. Potrawy przygotowywane w tym trybie odgrzewają się równomiernie, a także znacznie szybciej niż w piekarniku. Jeśli ustawisz temperaturę na 50°C, w mikrofalówce ususzysz grzyby.

Jeszcze inną ciekawą funkcją stosowaną w mikrofalówkach jest tryb kombi. Polega na połączeniu możliwości odgrzewania potraw mikrofalami oraz grillowania. Produkt poddawany dwojakiej obróbce szybko zyskuje temperaturę, a jednocześnie jest ładnie podpieczony, zarumieniony.

 

jak-wybrac-idealna-mikrofalowke1

 

Wydajność mikrofalówki zależna od mocy

Najważniejszy parametr wpływający na wydajność mikrofalówki to moc. Określa to, jak szybko i dokładnie podgrzejemy potrawę. Oczywiście im większy zakres, tym lepiej.

W przeciętnej mikrofalówce moc osiąga 900-1000 W. Tyle wystarcza, by z powodzeniem korzystać z podstawowego trybu kuchenki: podgrzewania. Mikrofalówki, które działają krócej, mają mniejsze zużycie prądu. Niestety jeśli odgrzewamy w nich mięso, może wyschnąć na brzegach. Z kolei posiadanie mikrofalówki o niższej mocy – np. 700 W – wiąże się z dłuższym oczekiwaniem i większym zużyciem prądu.

Jeżeli w kuchence mikrofalowej jest tryb grilla, wartość przypisanej mu mocy będzie podana osobno. Wystarczający co codziennych zastosowań jest grill o mocy 1300 W.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3