dzems

Jak zachować lato na zimę – owoce zamknięte w słoikach i butelkach

by • 03/04/2018 • Kuchnia, Porady kulinarneComments (0)122

 

Sezonowe owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Niestety możemy cieszyć się nimi tylko latem i jesienią. W pozostałych miesiącach kupujemy produkty importowane, często drogie lub sklepowe przetwory. Jakie cuda można wyczarować z owoców sezonowych zobaczcie sami.

 

Przetwory domowe są lepsze i zdrowsze

Pamiętasz jeszcze smak babcinego dżemu lub domowej konfitury z malin? Choć sklepy oferują Ci szeroki wybór różnorodnych przetworów owocowych, musisz pamiętać, że tylko 40% składu to owoce, reszta, to różne dodatki: wypełniacze , zagęstniacze, aromaty, barwniki, duże ilości cukru i słodzików. Szczerze mówiąc trudno określić je zdrowymi. Te, których jakość jest naprawdę dobra, ma odpowiednio wyższą ceną . Warto więc poświęcić trochę czasu i przygotować sobie latem chociaż parę słowiczków własnych smakołyków. Szczególnie, że różnorodność wyrobów domowych jest naprawdę duża.

 

jak-zachowac-lato-na-zime-–-owoce-zamkniete-w-sloikach-i-butelkach2

 

Dżemy, powidła i konfitury

Zależnie od metod przygotowania można wyróżnić kilka rodzajów owocowych przetworów, które będą się różnić smakiem:

Dżemy – wykonywane są z całych lub pokrojonych owoców, długo gotowanych z cukrem oraz dodatkiem pektyny lub żelatyny. Mają dość gęsta konsystencję z wyczuwalnymi kawałkami owoców.

Marmolada – tak jak dżem może być sporządzane ze wszystkich owoców, które są rozgotowane i przetarte, dzięki czemu ma gładką konsystencję, gęstej pasty.

Konfitura – przygotowuje się ją z całych owoców, np. truskawek, wiśni, jagód czy agrestu, zawiera bardzo duże ilości cukru, jednak, nie musi być gotowana tak długo jak dżem czy powidła. Jest gęstsza od dżemu z całymi owocami.

Powidła – robi się głównie ze dojrzałych, słodkich śliwek. Nie zawierają tak dużych ilości cukru jak konfitura czy dżem. Jeśli śliwki są bardzo słodkie i dojrzałe, cukru można prawie w ogóle nie dodawać. Długo gotowane uzyskują konsystencje gęstej pasty.

 

Soki i kompoty

Kompoty w słoikach przygotuje się dość łatwo i szybko. Przyrządza się je z całych owoców, najlepiej nadają się czereśnie, wiśnie, jabłka, brzoskwinie lub śliwki. Powinny być jędrne, bez uszkodzeń i nalotu. Umyte i osuszone układamy w słoikach i dodajemy zalewę, czyli przegotowaną wodę z cukrem. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i wekujemy. Proste prawda?

Z sokami jest więcej pracy, jednak ilość różnorodnych ich smaków i rodzajów jest ogromna. Każdy z nas na pewno zna herbatę z sokiem malinowym. Soki, można przygotowywać nie tylko z owoców, lecz także roślin leczniczych i ziół, np.: mniszka lekarskiego, pędów sosny czy kwiatów bzu, mają one liczne działania prozdrowotne.

 

jak-zachowac-lato-na-zime-–-owoce-zamkniete-w-sloikach-i-butelkach3

 

Wina i nalewki

Coś dla miłośników wyrobów alkoholowych. Proces wyrobu wina domowego może nie jest najprostszy, jednak możesz wykorzystywać różne owoce, nie tylko winogrona i uzyskać nietypowe smaki, których w sklepie nie znajdziesz. Jeśli chcesz się zmierzyć z tym wyzwaniem, zapoznaj się z artykułem Jak zrobić wino w domu? Oto, co musisz wiedzieć? Prostsze do wykonania domowymi sposobami są nalewki a różnorodność ich smaków jest bardzo duża, może być wiśniówka, jeżynówka czy też nalewka gruszkowa, dodając różne zioła czy przyprawy możesz stworzyć niezapomniane aromaty.

Nie zastanawiaj się zbyt długo i przygotuj własne wyroby z sezonowych owoców i ciesz się nimi przez całą zimą. Smacznego.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525