jak zrobic sushi

Jak zrobić sushi? Krok po kroku!

by • 10/11/2017 • KuchniaComments (0)4874

 

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która swoją popularnością podbiła już cały świat. Wbrew pozorom nie składa się ona jedynie z ryżu i surowej ryby. Różnorodność składników wykorzystywanych do tworzenia tego dania jest niemalże nieograniczona. Każdy może skomponować sushi, które będzie odpowiadać nawet najbardziej indywidualnym gustom i preferencjom. Wystarczy poświęcić trochę czasu by później delektować się tą pyszną potrawą w gronie najbliższych. Zaskocz swoich znajomych i na najbliższej imprezie zaserwuj im talerz różnorodnych kawałków sushi. Zatem jak zrobić sushi, które będzie pyszne i zdrowe?

 

Niezbędniki przy tworzeniu Sushi: 

– ostry nóż bez ząbków

– bambusowa mata do zwijania rolek

– deska do krojenia

– specjalny ryż do sushi

– ocet ryżowy

– sól i cukier

– wodorosty nori

– pasta wasabi

– sos sojowy

– marynowany imbir

– zestaw do jedzenia sushi zawierający pałeczki, małe naczynka na sos sojowy i przede wszystkim talerze, z których będziemy spożywać nasze pyszne danie

 

Obecnie w wielu sklepach z akcesoriami do wnętrz i przedmiotami do użytku kuchennego możemy się spotkać z gotowymi zestawami na kilka osób i wszystkimi niezbędnymi rzeczami potrzebnymi do wykonania perfekcyjnego sushi. Jeżeli chodzi o składniki spożywcze wykorzystywane do stworzenia tego japońskiego specjału możemy je nabyć praktycznie w każdym dużym supermarkecie. Warto jednak skorzystać ze sklepu specjalizującego się w orientalnych produktach. Ważne by wszystkie składniki były świeże i pochodziły ze sprawdzonego źródła. Gdy nie mamy pewnego sklepu z naprawdę świeżymi rybami warto kupować te mrożone.

 

Popularne składniki wykorzystywane do tworzenia Sushi:

– surowa ryba (łosoś, tuńczyk, ryba maślana)

– węgorz (nie może być surowy, warto wybrać pieczony)

– owoce morza (krewetki, ośmiorniczki, paluszki krabowe)

– awokado (w miarę miękkie, ale nie w postaci papki)

– ogórek gruntowy (obrany i bez miąższu)

– tykwa

– sezam

– ikra

– papryka

– pędy bambusa

– ciasto naleśnikowe

– serek philadelphia

– sos teryiaki

– mieszanka sałat

 

Obecnie wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów sushi. Należą do nich przede wszystkim:

– Maki-sushi, czyli najbardziej popularne sushi owinięte wodorostem, dzielimy je na:

– Hosomaki-sushi, czyli sushi z pojedynczym składnikiem,

– Futomaki-sushi, czyli sushi z co najmniej 3 składnikami,

– Uramaki-sushi, czyli bardziej zaawansowana wersja maki-sushi, wodorost znajduje się bowiem wewnątrz,

– Temaki-sushi, czyli rożek wypełniony ryżem i wybranymi składnikami,

– Gunkam-maki, czyli łódeczka stworzona z glona zawierająca w sobie delikatne składniki takie jak ikra lub tatar,

– Nigiri-sushi, czyli ręcznie formowane porcje ryżu z rybą lub innym dodatkiem na wierzchu,

– Oshi-sushi, czyli sushi w kształcie kwadratu

 

Teraz kiedy wiesz więcej na temat pierwszych przygotowań dowiedzmy się jak zrobić sushi.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2