jak zrobic sushi

Jak zrobić sushi? Krok po kroku!

by • 10/11/2017 • KuchniaComments (0)4883

 

Przygotowanie ryżu:

Od tego jak przygotujemy ryż zależy powodzenie całego procesu tworzenia sushi. Zanim zaczniemy go gotować należy go płukać pod bieżącą wodą aż woda stanie się przejrzysta. Może to zająć parę minut. Następnie ryż w proporcji około 1:1.2 (ryż:woda) gotujemy na małym ogniu często mieszając przez około 15 minut do odparowania całej wody. Duże znaczenie ma jakość wody dlatego warto użyć tej butelkowej zamiast kranowej.

Po ugotowaniu zostawiamy ryż przez kolejne 15 minut aż do ostygnięcia, a następnie przekładamy go najlepiej do drewnianej miski by całkowicie się ostudził. Nigdy nie robimy sushi przy użyciu ciepłego ryżu ponieważ glon stanie się gumowaty i może pękać.

Ryż, który przełożyliśmy do miski zalewamy specjalną miksturą stworzoną z octu ryżowego, soli i cukru. Na 0.5 kg ryżu należy zmieszać 7 dużych łyżek octu ryżowego, około 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Miksturę mieszamy, aż do rozpuszczenia składników i łączymy z ryżem, który studzi się w misce.

 

 

Przygotowanie: 

Gdy ryż ostygnie możemy przystąpić do działania. Warto sobie wcześniej przygotować miseczkę z zimną wodą, w której będziemy płukać zalepione od ryżu palce. Wszystkie składniki, które chcemy wykorzystać kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzyku, by wygodnie nam było po nie sięgać.

Tworząc dowolne maki rozkładamy matę bambusową, a na niej kładziemy glon. Następnie kładziemy na nim cienką warstwę ryżu zostawiając od góry około 2, 3 cm wolnego miejsca. Układamy wybrane przez nas produkty w połowie glona i zaginamy matę od dołu dociskając ją do ryżu od razu za nadzieniem. Rolujemy całość, aż do końca, a gotowy rulon przekładamy na drewnianą deskę i kroimy ostrym nożem tworząc kawałeczki gotowego do zjedzenia sushi.

W przypadku nigiri lepimy w rękach coś na kształt wałka i kładziemy na nim wybrany składnik przewiązując go cienkim plasterkiem glona. By go połączyć nawilżamy końce odrobiną wody. Wtedy możemy być pewni, że całość nam się nie rozleci.

Do wykonania oshi potrzebujemy specjalnej formy nadającej kształt sześcianu całemu rulonowi.

Ciekawostką są sushi na słodko. Jak zrobić sushi w takiej postaci? Wystarczy użyć omletu i owoców! Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im japońskie specjały. Na jakikolwiek rodzaj sushi się nie zdecydujesz z całą pewnością będzie on pyszny i zachwyci gości. Teraz kiedy już wiesz jak zrobić sushi, czas rozpocząć zabawę! Smacznego!

 

jak zrobic sushi

zdjęcia: uktv.co.uk

 

RH

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2