jablkacover

#jedzjablka – dlaczego warto to robić?

by • 14/08/2014 • DietaComments (1)1816

 

Wszystko zaczęło się od rosyjskiego embargo na polskie warzywa i owoce, w tym m.in. jabłek. Polscy sadownicy głównie eksportowali polskie jabłka właśnie do Rosji. Istnieje więc duże ryzyko poważnych ich strat finansowych z uwagi na utratę rynku zbytu. Polacy nie mogli przejść koło tego obojętnie. Kilkanaście godzin po wprowadzeniu przez prezydenta Putina dekretu zabraniającego eksportu polskich jabłek do Rosji, Polacy rozpoczęli akcję pt. „Jedz jabłka”. Co ciekawe, manifest „Jedz jabłka na złość Putinowi” nie skończył się na obietnicach, internetowych memach czy bezsensownych i bezcelowych deklaracjach. Polacy naprawdę przypomnieli sobie o jabłkowym dobrodziejstwie i kupują ich o wiele więcej. Eksperci spekulują, że do końca roku zjemy ich o aż jedną trzecią więcej niż dotychczas. Dlaczego jeszcze warto jeść jabłka?

 

Akcja zainicjowana przez dziennikarzy „Pulsu Biznesu” jest dowodem na to, że Polacy w kryzysowych sytuacjach naprawdę potrafią okazać się jedną wspólnotą. Solidarność i chęć udowodnienia Rosjanom, że tak naprawdę ich embargo nie jest w stanie zakłócić dobrej kondycji polskiego rolnictwa, stało się w ostatnich tygodniach celem każdego Polaka.

 

Społeczny gest naszych rodaków połączył ze sobą wszystkich internautów. Konta na Instagramie obfitują w coraz to ciekawsze fotografie z jabłkami w roli głównej. Do akcji przyłączają się politycy, gwiazdy muzyki czy filmu. Wszystkich opanowała jabłkomania, która ma na celu pomóc rolnikom w jak największym zniwelowaniu poniesionych przez nich strat.

 

Wielu politologów zastanawiało się, czy taki sukces akcji jest spowodowany formą nowoczesnego patriotyzmu czy jest po prostu symbolem polskiej bezsilności? Polacy nie przejmują się opiniami ekspertami i starają się wyrazić swoje poparcie dla akcji, czego dowodem mogą być ostatnie rekordowe wyniki sprzedaży polskich jabłek w Polsce. Do społecznej inicjatywy dołączają duże koncerny spożywcze, które obniżają ich ceny. Wiele firm i instytucji obdarowuje swoich pracowników jabłkowym drugim śniadaniem. Inni zaś inwestują w jabłka i rozdają klientom, np. w dużych galeriach handlowych. Istnieje nawet ciekawy pomysł, aby Ministerstwo Szkolnictwa i Rozwoju zapewniło jabłkową przekąskę wszystkim uczniom od 1 września, czyli nowego roku szkolnego.

 

Poza patriotyczną akcją #Jedzjabłka, która została stworzona głównie z przesłanek politycznych, warto również wiedzieć, że istnieje także kilka innych powodów, dla których jabłka powinny gościć częściej na naszych stołach. Po pierwsze, są one dostępne przez cały rok w każdym sklepie spożywczym. Nie są zbyt drogie, dlatego każdy z nas może sobie na nie pozwolić. Każdy z nas znajdzie smak odpowiadający jego kubkom smakowym najbardziej: czerwone, zielone, żółte? Słodkie, kwaśne kontra twarde i miękkie. Pyszny smak w połączeniu ze zdrowotnymi korzyściami – czego chcieć więcej?

 

Jabłka są niezwykle bogate w błonnik! To on pomaga regulować trawienie i wspomaga pracę naszych jelit. Jabłka mogą być też pomocne w przypadku chęci kontroli nad apetytem. Może ono bowiem zażegnać głód i pozbawić cię kolejnych kilogramów, jeśli zastąpisz nim czekoladowego batonika.

 

Kolejnym powodem, dla których warto je jeść, jest ich niskokaloryczność. Ich spożywanie nie jest w stanie ci w niczym zaszkodzić. Jeśli więc wyrobisz sobie korzystny nawyk: zmiana kalorycznych i słodkich przekąsek na zdrowe jabłuszko – wygrywasz świetną figurę.

 

Jabłka chronią także nasze serce. Zawarte w nich składniki odżywcze pomagają kontrolować poziom cholesterolu. Owoce te zawierają również pełno przeciwutleniaczy, które wspomagają twój układ odpornościowy, trzymając się w dobrej kondycji zdrowotnej. Jabłka są również ratunkiem dla naszej wątroby, ponieważ działają one oczyszczająco dla naszego organizmu. To dlatego w wielu dietach sugeruje się właśnie oczyszczanie toksyn z organizmu za pomocą owoców tj. jabłek.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

One Response to #jedzjablka – dlaczego warto to robić?

  1. Perfekcyjna pisze:

    Kocham polskie jabłka, 3 razy w tygodniu robię min. z nich soczek z sokowirówki. A ostatnio rozpoczęłam produkcję octu jabłkowego, którego nadmiar zamierzam wykorzystać do zaprawiania marynowanych warzyw w formie zimowych sałatek.

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525