DSC_0399

Jesienne dania z papryki

by • 08/09/2014 • Obiad / kolacjaComments (1)1340

 

Paprykowy sezon w pełni! Papryka jest prawdziwą bombą witaminową i bogactwem cennych soli mineralnych. Wrzesień to idealny czas na marynowanie, przygotowywanie sałatek na zimę i przyrządzanie potraw z papryki. Tarta paprykowa, papryka faszerowana, a może zupa krem? Zapoznaj się z naszymi przepisami na jesienne, pyszne, proste potrawy i przygotuj je sama!

 

Papryka – witaminowy zastrzyk

Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki już w XV wieku. Jest spokrewniona z bakłażanem i pomidorem. Przyspiesza proces spalania tłuszczu, zwiększa odporność i zmniejsza apetyt. Jest bogactwem witaminy C, B, żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, potasu. Papryka pomaga w walce ze zmarszczkami. Czerwona zawiera dużą ilość beta-karotenu, który neutralizuje rodniki w organizmie, ma właściwości oksydacyjne. Najmniej kaloryczna jest papryka zielona. Jest bogactwem kwasu foliowego i witaminy E nazywanej „witaminą młodości”. Żółta i pomarańczowa zawiera dużo luteiny, która wpływa na dobry wzrok. W 100 gramach znajduje się 28 kcal, 3,2 g błonnika, 0,5 tłuszczów, 6,6 g węglowodanów, 1,3 g białka. Na świecie jest około dwa tysiące różnych odmian papryki (m.in. słodkie, ostre, kuliste, trapezowate, podłużne, stożkowate). Papryka igołomska ma małą ilość nasion i dużą komorę warzywną, dlatego świetnie nadaje się do wersji faszerowanej. Zobacz, jak szybko możesz przyrządzić jesienne potrawy z papryki!

 

KREM Z PAPRYKI

 

Składniki:

3 dorodne czerwone papryki

1 duża cebula

1 papryczka chili

1 ząbek czosnku

1 puszka pomidorów

1 litr bulionu warzywnego

płatki migdałów

sól

pieprz

oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem wlać oliwę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę; włożyć do garnka. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Do drugiego garnka wlać bulion, pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili i ząbek czosnku. Gotować 10-12 minut na małym ogniu. Podsmażoną paprykę i cebulę zmiksować. Chwilę podgotować. Dodać sól i pieprz. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu prażyć płatki migdałowe (przerzucając na patelni około pół minuty). Gorącą zupę posypać płatkami. Świetnie smakuje z grzankami.

 

kukurydza

nastepna

Pin It

Related Posts

One Response to Jesienne dania z papryki

  1. Elżbieta pisze:

    Papryka to uniwersalne warzywko do przyrządzania potraw duszonych ,smażonych,do surówek i do marynowania .Ja robię na zimę paprykę do słoików,w całości.. Wydrążam pestki po odcięciu czubka z góry ,zaparzam.Następnie paprykę ułożoną w słoikach zalewam wodą zgotowaną posoloną z octem na litr około 1/4 szklanki octu . Zagotowuję na 10 minut. Mogę potem i nadziać farszem mięsnym do środka i zrobić gołąbki.

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2