kawa mrozona przepis

Pyszne kawy mrożone – sprawdzone przepisy!

by • 30/08/2014 • Kuchnia, PrzepisyComments (0)4216

 

Wykorzystaj ciepłe, letnie dni i poeksperymentuj w kuchni. Zrób mrożoną kawę i zaproś przyjaciółki. Będą zachwycone! Taki deser jest doskonały na upały – nie tylko orzeźwia, świetnie smakuje, ale też pobudza i dostarcza energii. Zapoznaj się z naszymi przepisami i spróbuj sama! Sprawdź, jak zrobić kostki kawowe w domu!

 

Frappe czy cafe con hielo?

Mistrzami kawy mrożonej są bez wątpienia Grecy. To właśnie w Grecji narodziła się kulinarna tradycja przyrządzania mrożonej kawy deserowej. Najważniejszy jest smak i zapach, mniejsze znaczenie ma zawartość kofeiny. Filiżanka kawy mrożonej ma około 50-70 mg kofeiny. Może być podawana z likierem, sokami, musem owocowym i bitą śmietaną. Najczęściej serwowana jest z lodami kawowymi, śmietankowymi, czekoladowymi i waniliowymi. Można wykorzystywać kawę z ekspresu lub rozpuszczalną, najlepiej sprawdza się Arabica. Najpopularniejszą kawą mrożoną w Polsce jest frappe. Frappe podawane jest zwykle w wysokiej szklance. Drugim rodzajem jest cafe con hielo, czyli po prostu kawa z kostkami lodu (nie z lodami) pochodząca z Hiszpanii. Ice coffee podawana jest z lodami. A jaką Ty wybierzesz? Zapoznaj się z najlepszymi przepisami, jakie dla Ciebie wybraliśmy!

 

KOKOSOWY ZAWRÓT GŁOWY

 

Składniki:

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżeczki cukru

200 ml mleczka kokosowego

200 ml mleka

kostki lodu

wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Zaparz kawę z cukrem i wystudź. Do słoika wlej wystudzoną kawę i kostki lodu. Zamknij słoik i potrząsaj aż do uzyskania pianki. Możesz oczywiście użyć shakera. Przelej napój do wysokich szklanek, wlej mleko i mleczko kokosowe (ilość wedle uznania). Posyp wiórkami kokosowymi.

 

kokos_kawa

 

MROŻONA KAWA Z NUTĄ BANANOWĄ

 

Składniki:

2 banany

200 ml śmietanki kremowej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki mleka skondensowanego gotowanego

kilka kostek lodu

cukier

 

Sposób przygotowania:

Banana lekko zamrażamy. Parzymy kawę z cukrem i studzimy. Miksujemy kawałki banana, śmietankę, mleko skondensowane, lód i zimną kawę aż do pojawienia się delikatnej pianki. Wlewamy napój do wysokich szklanek.

 

banany_kawa

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525