kawiarka

Kawiarka – dla miłośników tradycji

by • 28/10/2018 • DomComments (0)81

 

Kawiarka czyli mokka to urządzenia, dzięki któremu będziesz mógł zaparzyć pyszne espresso bez konieczności kupowanie ekspresu do kawy. Coraz więcej modeli oferowanych na rynku łączy cechy tradycyjnego parzenia włoskiej kawy oraz współczesnych rozwiązań technologicznych. Dlaczego warto mieć w domu kawiarkę? Sprawdź!

 

Historia kawiarki

Pierwsze urządzenie tego typu powstało oczywiście we Włoszech w 1918 roku. Alfonso Bialetti, właściciel fabryki maszyn postanowił, że stworzy urządzenie które pozwoli w domowym zaciszu zaparzyć taką samą smaczną kawę, jaką na co dzień piją włosi w kawiarniach. Musiał jednak wymyślić sposób by metodę parowego przenia kawy w dużych kawiarnianych ekspresach przenieść na warunki domowe. Musiał to być produkt niedużych rozmiarów i łatwy w użyciu. Pierwsza włoska kawiarka powstała w 1933. Jej produkcja na szerszą skalę rozpoczęła się po wojnie, wtedy właśnie zaczęła zyskiwać ogromną popularność i stała się niezbędnym elementem wyposażenia każdej włoskiej kuchni.

 

kawiarka2

 

Jak jest zbudowana kawiarka i jak działa

Tradycyjna mokka składa się z pojemnika dolnego z zaworem bezpieczeństwa, do którego wlewana jest woda oraz pojemnika górnego w którym gromadzi się gotowa kawa. Pomiędzy nimi znajduje się sitko z kawą, uszczelka i jeszcze jedno, drobniejsze sitko. W wyniku podgrzewania wody w dolnym zbiorniku zaczyna gromadzić się para wodna zwiększając ciśnienie w jego wnętrzu. To powoduje „wypchnięcie” wody do zbiornika górnego, która przechodzi przez sitko z kawą znajdujące się pomiędzy nimi. Drugie sitko, w które jest wyposażona kawiarka ma zatrzymywać wszelkie drobinki ziaren by nie dostały się do gotowego trunku. W efekcie tego procesu powstaje napój o intensywnym smaku i aromacie. By przygotować kawę wystarczy więc nalać tylko wodę do zbiornika, wsypać zmielone ziarna, postawić na kuchence gazowej lub elektrycznej i poczekać.

Dzięki tak prostej obsłudze oraz możliwości przygotowania tego wspaniałego trunku niemal wszędzie gdzie jest dostęp kuchenki kawiarka zyskała ogromną popularność. Dodatkową jej zaletą są również nieduże rozmiary w porównaniu z ekspresami do kawy, a także przystępna cena.

 

kawiarka3 (1)

 

Jak dobrać odpowiednią kawiarkę

Pierwotne mokki miały formę ośmiokątnego dzbanka i wykonane były z aluminium. Tą charakterystyczną formę większość modeli zachowało do dziś. Obecnie na rynku jest szeroki wybór rozmaitych rodzajów kawiarek różniących się od siebie kształtem, wielkością, materiałem wykonania oraz kolorem. Do wybory są kawiarki o standardowej pojemnościach jednej-dwóch filiżanek espresso czyli 50-100 ml aż do 450 ml.

Podczas zakupu kawiarki należy pamiętać, że na końcowy smak kawy ma wpływ nie tylko czas parzenie, lecz także materiał wykonania czy jej kształt. Dlatego jeśli najbardziej smakuje Ci kawa z tradycyjnej mokki nie powinieneś decydować się na tą wykonaną ze stali, której dzbanek ma normalny, okrągły kształt. Pamiętaj, że musi być ona również dobrana do kuchenki jaką posiadasz, są modele przeznaczone na kuchenki gazowe, elektryczne oraz indukcyjne. Używając kawiarki warto również pamiętać, że nie wolno myć jej środkami chemicznymi, które mogą spowodować wydzielanie się niebezpiecznych dla organizmu związków.

Jeśli jednak wolisz kawę z ekspresu sprawdź artykuł Jaki ekspres do kawy wybrać.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525