DSC_0634

Krówkowe szaleństwo – przepis na przepyszne ciasto!

by • 17/02/2016 • Ciasta, KuchniaComments (0)2324

 

Kruche ciasto:

– 2,5 szklanki mąki tortowej

– 200 g masła

– 5 żółtek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru

 

Polewa:

– 500 gram krówek

– łyżeczka masła

– trochę wody

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części (będziemy potrzebowali upiec kruche ciasto dwa razy – na spód i na posypkę)

Dobrze natłuszczoną blachę (25cm x 30cm) i wysypaną kaszą manną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż stanie się złotawe.

Następnie po wystygnięciu, ubijamy 500 ml 36% śmietany (dodajemy dwa fixy do śmietan Dr Oetkera i cukier puder). Dodatkowo można zetrzeć 3/4 białej czekolady i dodać do masy.

 

 

 

Gotową masę kładziemy na spód ciasta, a na bitą śmietanę kruszymy drugie upieczone kruche ciasto.

Polewę przygotowujemy, podgrzewając wszystkie składniki na małym ogniu. Gdy będzie gotowa polewamy ją na ciasto.

Następnie na suchej patelni, prażymy migdały, które na samym końcu sypiemy na polewę.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

DSC_0564

 

DSC_0635

 

fot. Kamil Krawczycki 

 

 

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2