sushicover

Kuchnia japońska bez tajemnic

by • 10/05/2016 • KuchniaComments (0)2325

 

Wiele ludzi na samo słowo sushi reaguje alergicznie („surowa ryba? Ohyda!”) nierzadko temu odruchowi towarzyszą również grymasy na twarzy. Prawda jest taka, że tylko procent z nich dostąpił tej przyjemności posmakowania tradycyjnej japońskiej potrawy. Nie warto jednak się niepotrzebnie uprzedzać…

 

Sushi, jak każde danie, posiada swój charakterystyczny smak. Intensywy, łagodny, ostry? Zależy od rodzaju. W menu każdej japońskiej restauracji można wybierać pośród Hokkigai i Hotategai sushi (czyli z małżą), Hamachi sushi (z seriolą), natomiast miłośnik kawioru zamówi Gunkan sushi – ikurę zawijaną w łososia z żółtkiem przepiórki. Popularnością cieszy się California sushi, z avocado i surimi (paluszkami krabowymi) oraz sushi z makiem, polecane szczególnie nowicjuszom. Wszystkie powyższe rodzaje sushi to tzw. maki-sushi – sushi zwijane.

 

Maki-sushi łatwo rozpoznać po formie – to pokrojony na plasterki wałek z ryżu i ryby owinięty algami morskimi/wodorostami – nori; podaje się go często z chrzanem japońskim (wasabi), sosem sojowym (shoyu) i marynowanym imbirem. Do zwijania używa się zwykle bambusowej maty.

  

sushibez

 

Prócz najczęściej wybieranej maki–sushi można wyróżnić jeszcze dwie inne formy podania: nigiri-sushi (formowane w dłoni) oraz temaki-sushi (tworzone na bieżąco przez spożywających).

 

nastepna

 

fot. Wikipedia Commons

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2