kulinarne sztuczki 4

Kulinarne sztuczki – część druga!

by • 07/10/2014 • Kuchnia, Na czasie, Porady kulinarneComments (1)3334

 

O tym, że cenne kulinarne doświadczenie nabywamy z wiekiem i praktyką, pisaliśmy już w tym artykule. Obiecałyśmy Wam również, że postaramy się szkolić wasze kulinarne umiejętności i raz na jakiś czas dzielić się z Wami propozycjami, trickami, dzięki którym w kuchni będziecie odgrywać pierwsze skrzypce. Gotowe na kolejną porcję cennych porad i wskazówek kulinarnych?

 

Co zrobić, aby jajecznica była puszysta?

Aby jajecznica była puszysta, powinniśmy wymieszać jajka z wodą, mlekiem i śmietaną na masę o jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Puszystość gwarantowana!

 

Nie masz czasu i chciałabyś w ekspresowym tempie ugotować ziemniaki?

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki na małe kawałki, zalejesz je wrzącą osoloną wodą i włożysz do nich czubatą łyżkę masła lub margaryny. Tak przygotowane ziemniaki naprawdę szybko zostaną ugotowane.

 

Jak ożywić zwiędłą sałatę?

Trzymałaś sałatę w lodówce i lekko zwiędła? Nie nadaje się do sałatki i dziwnie wygląda? Nic się nie martw! Zanurz zwiędłą sałatę w litrze ciepłej wody z 2 łyżkami cukru, a po jej wyjęciu skrop cytryną. Sałata odzyska dawny blask i będzie się naprawdę pięknie prezentować!

 

Jak przygotować ryż: na pikantnie i na słodko?

Ryż możemy przygotowywać na wiele sposobów. Łasuchy będą chciały zjeść go na słodko, smakosze wykwintnej kuchni chińskiej skuszą się na jego pikantną wersję. Chcecie, aby wasz ryż podczas gotowania nabrał odpowiedniego smaku pasującego do potrawy? Jeśli planujecie gotować ryż na pikantnie, dodajcie do wody, gdzie gotuje się ryż ząbek czosnku lub kawałek cebuli, a nabierze on wówczas wyrazistego smaku. Jeśli wolicie jego słodką wersję, wystarczy dodać do gotującej się z nim wody kilka goździków. Do dań na słodko będzie pasował idealnie.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

One Response to Kulinarne sztuczki – część druga!

  1. Elżbieta pisze:

    To są wspaniałe cenne wskazówki które są podane, bardzo mi się przydadzą na co dzień.do zastosowania w kuchni. Lubię zajmować się kuchnią od strony kulinarnej.Staram się żeby potrawy które przyrządzam były nie tylko smaczne ale i zdrowe.Uważam,że prawidłowe żywienie jest jednym z podstawowych warunków zdrowia..

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2