tilapia5

Kulinarne sztuczki, które musisz znać!

by • 22/09/2014 • Kuchnia, Porady kulinarneComments (1)1916

 

Każda początkująca gospodyni – pani domu ma prawo się mylić. Cenne kulinarne doświadczenie nabywamy z wiekiem. Gotowanie nie zawsze należy do łatwych zadań, dlatego też wszystkie powinniśmy się we wspólnych kuchennych bojach wspierać. Co zrobić, gdy nasza potrawa wyjdzie nam zbyt ostra? Jak uzyskać chrupiącą skórkę podczas przygotowania mięsnej uczty? Postanowiłyśmy ułatwić Wam zadanie i przygotować zestaw cennych porad i wskazówek, dzięki którym zawsze wyjdziecie z opresji, a wasze dania będą jeszcze bardziej smakowite. Przed wami kulinarne sztuczki – część pierwsza! Powodzenia!

 

Jak łatwo obrać czosnek?

Bez trudu obierzecie czosnek, jeśli lekko rozgniecie go płaską częścią noża. Ewentualnie możecie na chwilę zanurzyć ząbki czosnku we wrzątku. Wtedy też obierzecie je bez problemu.

 

Co zrobić, żeby marchewka po ugotowaniu miała apetyczny kolor?

Marchewka ma to do siebie, że szybko się gotuje. Niestety, często traci przy tym swój mocny pomarańczowy kolor. Jeśli jednak dodacie podczas gotowania szczyptę sody oczyszczonej, odrobinę soku jabłkowego i łyżkę masła do wody, marchewka będzie wciąż cieszyła nasze oko pomarańczową barwą.

 

Co zrobić, gdy przypalimy swoją potrawę?

Jeśli jesteś w tarapatach i wasze danie właśnie się przypaliło, pod żadnym pozorem nie mieszajcie wówczas potrawy. Gorzki smak spalenizny doszczętnie popsuje smak naszych pyszności. Co musicie zrobić? Zdejmijcie garnek z palnika, wstawcie razem z pokrywką do zimnej wody, a po chwili przełóżcie jego zawartość do innego, czystego garnka i dalej gotujcie. Tym razem od czasu do czasu mieszajcie, aby uniknąć powtórki z rozrywki. Przypalone resztki zostaną w pierwszym garnku i nie zepsują całokształtu potrawy.

 

Jak poradzić sobie z kipiącym mlekiem?

Mleko nie lubi się nas słuchać. Wystarczy, że na chwilę spuścimy je z oka i może się zdarzyć, że najzwyczajniej w świecie nam ono wykipi. Co zrobić, żeby zawartość garnka nie wylała nam się na kuchenkę i nie pozostawiła przypalonej plamy? Posmaruj brzeg garnka cienką warstwą tłuszczu i nie bój się, bo mleko już więcej nie wykipi.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

One Response to Kulinarne sztuczki, które musisz znać!

  1. Elżbieta pisze:

    Uwagi cenne dużo się dowiedziałam,to przyda mi się na co dzień w kuchni.Będę mogła szybko sobie poradzić,żeby było dobrze.

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2