kurczak_k323

Kurczak z grilla na pięć pysznych sposobów

by • 14/06/2019 • Kuchnia, Obiad / kolacjaComments (0)192

 

Sezon na grillowanie czas zacząć! Cieplejsze dni skłaniają nie tylko do wypoczynku na świeżym powietrzu, ale i do organizowania spotkań towarzyskich. Chociaż najczęściej na ruszt kładziemy karkówkę, kaszankę i kiełbasę, warto zdecydować się także na zaserwowanie kurczaka. Przekonaj się, jak doskonale może smakować kurczak z grilla, a przy tym zaskocz swoich bliskich niebanalnymi i pysznymi pomysłami na jego zaserwowanie!

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem

Nasza pierwsza propozycja to sałatka z grillowanym kurczakiem. Sałatki sprawdzają się nie tylko jako przystawki, ale także jako danie główne! Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Połącz sok z połowy limonki, dwie łyżki oleju rzepakowego, dwie krople tabasco, pół łyżeczki pieprzu cayenne i pół drobno posiekanej papryczki chilli. Przygotowanego wcześniej kurczaka zalej marynatą i odstaw na dwie godziny. Po ugrillowaniu ułóż kurczaka na mixie sałat z rukolą i kawałkami melona. Całość możesz skropić sokiem z limonki, aby podkreślić smak potrawy.

 

Skrzydełka z grilla

Aby przyrządzić wyśmienite skrzydełka, przygotuj marynatę: do czterech łyżek oleju i dwóch łyżek miodu dodaj oregano, pieprz, odrobinę gorczycy, tymianek, czosnek, paprykę pikantną i paprykę wędzoną oraz sól. Umyte i osuszone skrzydełka zalej marynatą – najlepiej dzień przed grillem. Grilluj z obu stron, sprawdzając poziom wypieczenia.

 

Postaw na dodatki

Dodatki mogą diametralnie odmienić smak potrawy, dlatego zaserwuj swoim bliskim coś więcej niż klasyczne pieczywo. Warto upiec ziemniaki na ruszcie grilla, owijając je uprzednio folią aluminiową. Pieczone ziemniaki będą nie tylko doskonałym uzupełnieniem mięsa z grilla, ale i samodzielną przystawką. Oprócz ziemniaków warto zdecydować się także na tortille, która jest wręcz stworzona do połączenia z pikantnym sosem i kurczakiem!

 

Marynowane piersi z kurczaka

Marynowane piersi z kurczaka to propozycja dla osób, które uwielbiają klasykę – w niebanalnym wydaniu. Filety z piersi kurczaka przekrój na połowę. Wymieszaj olej, tymianek, Przyprawę do mięs WINIARY oraz Ketchup Łagodny WINIARY. Otrzymanym w ten sposób sosem posmaruj mięso i pozostaw je na godzinę. Grilluj je przez ok. 15 minut, nieustannie sprawdzając poziom wypieczenia każdej ze stron. Idealnie pasuje do sosu chili.

 

Inny sos – inny smak

Pamiętaj, że nie tylko marynata ma znaczenie! Główną rolę mogą odgrywać dodatki, takie jak sos. Oprócz Ketchupu Łagodnego WINIARY i Sosu Czosnkowego WINIARY na stole możesz postawić także inne, mniej popularne sosy. Dzięki nim kurczak z grilla nabierze zupełnie innego wyrazu. Na letnim przyjęciu idealnie sprawdzi się Sos Texicana Extra Hot WINIARY. Z pewnością ta smaczna salsa inspirowana kuchnią Tex-Mex przypadnie do gustu wszystkim fanom ostrych potraw i mocnych doznań smakowych.

 

Niezależnie od tego, jakie pomysły na kurczaka z grilla zdecydujesz się wykorzystać, pamiętaj o stopniu wypieczenia kurczaka. Obserwuj mięso, staraj się równomiernie wypiekać je z obu stron. Zbyt długo pieczone mięso stanie się suche, a przecież kurczak z grilla powinien być soczysty i aromatyczny.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525