szalkaw

7 rzeczy, które musi mieć każdy miłośnik kawy

by • 12/11/2018 • DomComments (0)99

 

Kawa to nie tylko napój. Picie tego aromatycznego płynu jest niejako rytuałem, tradycją i zwyczajem. Przysłowiowa kawa to okazja do spotkań, zaproszenie do rozmowy, odpowiednik angielskiego „tea time”, czyli spontaniczny styl spotkania i bliskości.

 

Poranny rytuał luksusu

Kochamy kawę. Ten poranny rytuał, kiedy siedzimy z z filiżanką aromatycznego napoju, wiedząc, że już za chwilę rozpocznie się codzienna gonitwa, jest bezcenny.

Co sprawia, że picie kawy jest tak ekscytujące? Co czyni z niej tak wyjątkowy napój? I co zrobić żeby móc się jak najlepiej rozkoszować jej smakiem?

 

Filiżanki, kubki, szklanki

To, w czym pijemy kawę, ma ogromne znaczenie dla jej walorów smakowych i dla naszego poczucia luksusu.

Oczywiście rodzaj naczynia do kawy zależy od tego, jaką kawę będziemy pić. Mamy więc przede wszystkim filiżanki do espresso. Są one niewielkie, o pojemnościach od 50 do 80 ml,  wykonane z grubej porcelany po to, aby doskonale utrzymywały ciepło. Kawa espresso to wyjątkowy, esencjonalny napój, który daje nam energię na nadchodzący dzień, jest to kawa mocna, aromatyczna i w bardzo dobrym gatunku.

Nieco inaczej będzie wyglądać filiżanka do cappuccino, ponieważ ma ona dość dużą pojemność, zazwyczaj około 150-180 ml, o grubej fakturze porcelany i szerokich brzegach. Oczywiście ten rodzaj kawy możemy pić w naszym ulubionym kubku, jeśli preferujemy taki rodzaj naczynia.

Kawy typu latte natomiast, pijemy obowiązkowo w w wysokich szklankach o pojemności 250-300 ml, ponieważ warstwy spienionego mleka i kawy doskonale wyglądają w takiej właśnie odsłonie.

 

Ekspresy do kawy

Rodzaj ekspresu do kawy powinien zależeć od tego, jaki rodzaj kawy zamierzamy pić. Na rynku mamy ekspresy do kawy przelewowe i ciśnieniowe. Te najprostsze to właśnie ekspresy przelewowe, które składają się z dzbanka, pojemnika na kawę, filtra oraz płyty grzewczej. Jest to dobry wybór dla osób, które preferują czarną kawę.

Ekspresy do kawy ciśnieniowe, jak sama nazwa wskazuje, do zaparzania kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Dla koneserów włoskiej espresso doskonałe będą kawiarki, które bazują na niskim ciśnieniu, ale napój otrzymujemy wyjątkowo mocny i aromatyczny.

 

follygraph-plakat-typograficzny-coffee__cofblen3040-2-s2500x2500

 

Młynek do kawy, jaki?

Każdy szanujący się koneser kawy nie wyobraża sobie jej picia bez świeżo zmielonych ziaren kawy.

Jaki młynek wybrać? Młynki do mielenia kawy dzielą się na te ręczne i automatyczne. Prawdziwi smakosze picia kawy uważają, że tylko mielenie w młynku ręcznym gwarantuje najlepszy smak kawy. Z kolei młynki automatyczne w błyskawiczny sposób zmielą nam ziarna do pożądanej grubości. Wybór należy więc do nas i zależy od naszych upodobań.

 

Tamper, czyli ubijak

To ważny dodatek każdego domowego baristy. Używa się go po to, aby „wypolerować” mieszankę do espresso. Można go używać w dwojaki sposób, mocno dociskając i ubijając albo przeciwnie, zaledwie delikatnie muskając powierzchnię zmielonej kawy.

 

Dzbanek do spieniania mleka

Jeśli jesteś wielbicielem kawy z mleczną pianką, musisz mieć odpowiedni dzbanek do spieniania mleka. Mamy je dostępne w różnych pojemnościach, a wyprofilowany dzióbek pozwala na tworzenie wzorków na powierzchni kawy.

 

Kubki termiczne

Jeśli chcesz zabrać swoją ulubioną kawę ze sobą, świetnym rozwiązaniem będą kubki termiczne. Sprawdzą się one zarówno w drodze do pracy, jak i na wycieczce, zachowując aromat i ciepło kawy, bez niebezpieczeństwa rozlania napoju w torbie.

 

A na koniec… Przyjaciel do kawy

Wszyscy wiemy, że kawa najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie, więc koniecznie zaproś kogoś, z kim miło się gawędzi przy filiżance kawy.

 

Poranny rytuał luksusu

Kochamy kawę. Ten poranny rytuał, kiedy siedzimy z z filiżanką aromatycznego napoju, wiedząc, że już za chwilę rozpocznie się codzienna gonitwa, jest bezcenny.

Co sprawia, że picie kawy jest tak ekscytujące? Co czyni z niej tak wyjątkowy napój? I co zrobić żeby móc się jak najlepiej rozkoszować jej smakiem?

 

Filiżanki, kubki, szklanki

To, w czym pijemy kawę, ma ogromne znaczenie dla jej walorów smakowych i dla naszego poczucia luksusu.

Oczywiście rodzaj naczynia do kawy zależy od tego, jaką kawę będziemy pić. Mamy więc przede wszystkim filiżanki do espresso. Są one niewielkie, o pojemnościach od 50 do 80 ml,  wykonane z grubej porcelany po to, aby doskonale utrzymywały ciepło. Kawa espresso to wyjątkowy, esencjonalny napój, który daje nam energię na nadchodzący dzień, jest to kawa mocna, aromatyczna i w bardzo dobrym gatunku.

Nieco inaczej będzie wyglądać filiżanka do cappuccino, ponieważ ma ona dość dużą pojemność, zazwyczaj około 150-180 ml, o grubej fakturze porcelany i szerokich brzegach. Oczywiście ten rodzaj kawy możemy pić w naszym ulubionym kubku, jeśli preferujemy taki rodzaj naczynia.

Kawy typu latte natomiast, pijemy obowiązkowo w w wysokich szklankach o pojemności 250-300 ml, ponieważ warstwy spienionego mleka i kawy doskonale wyglądają w takiej właśnie odsłonie.

 

Ekspresy do kawy

Rodzaj ekspresu do kawy powinien zależeć od tego, jaki rodzaj kawy zamierzamy pić. Na rynku mamy ekspresy do kawy przelewowe i ciśnieniowe. Te najprostsze to właśnie ekspresy przelewowe, które składają się z dzbanka, pojemnika na kawę, filtra oraz płyty grzewczej. Jest to dobry wybór dla osób, które preferują czarną kawę.

Ekspresy do kawy ciśnieniowe, jak sama nazwa wskazuje, do zaparzania kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Dla koneserów włoskiej espresso doskonałe będą kawiarki, które bazują na niskim ciśnieniu, ale napój otrzymujemy wyjątkowo mocny i aromatyczny.

 

Młynek do kawy, jaki?

Każdy szanujący się koneser kawy nie wyobraża sobie jej picia bez świeżo zmielonych ziaren kawy.

Jaki młynek wybrać? Młynki do mielenia kawy dzielą się na te ręczne i automatyczne. Prawdziwi smakosze picia kawy uważają, że tylko mielenie w młynku ręcznym gwarantuje najlepszy smak kawy. Z kolei młynki automatyczne w błyskawiczny sposób zmielą nam ziarna do pożądanej grubości. Wybór należy więc do nas i zależy od naszych upodobań.

 

Tamper, czyli ubijak

To ważny dodatek każdego domowego baristy. Używa się go po to, aby „wypolerować” mieszankę do espresso. Można go używać w dwojaki sposób, mocno dociskając i ubijając albo przeciwnie, zaledwie delikatnie muskając powierzchnię zmielonej kawy.

 

Dzbanek do spieniania mleka

Jeśli jesteś wielbicielem kawy z mleczną pianką, musisz mieć odpowiedni dzbanek do spieniania mleka. Mamy je dostępne w różnych pojemnościach, a wyprofilowany dzióbek pozwala na tworzenie wzorków na powierzchni kawy.

 

Kubki termiczne

Jeśli chcesz zabrać swoją ulubioną kawę ze sobą, świetnym rozwiązaniem będą kubki termiczne. Sprawdzą się one zarówno w drodze do pracy, jak i na wycieczce, zachowując aromat i ciepło kawy, bez niebezpieczeństwa rozlania napoju w torbie.

 

A na koniec… Przyjaciel do kawy

Wszyscy wiemy, że kawa najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie, więc koniecznie zaproś kogoś, z kim miło się gawędzi przy filiżance kawy.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525