zawod3

Najprzyjemniejsze zawody świata

by • 30/04/2014 • PracaComments (0)2029

 

Zbliżającą się majówkę większość ludzi pracy powita z entuzjazmem. Co prawda dopiero zakończyła się Wielkanoc, ale przecież odpoczynku nigdy za wiele. Zwłaszcza że tym razem będzie on formą celebracji pracy, bowiem chodzi między innymi o 1 Maja. Przedłużonym weekendem nie pogardzą pewnie nawet ci, którzy lubią swoją pracę. Czy zatem są ludzie, którzy dodatkowe dni wolne traktują jak dopust boży? Jeśli w ogóle takowi istnieją, to można ich znaleźć prawdopodobnie wśród osób, które wykonują najciekawsze albo najprzyjemniejsze zawody na świecie. Dla nich każdy dzień bez służbowych obowiązków jest dniem straconym, bo pozbawionym hedonistycznych atrakcji.

 

Nos i podniebienie w pracy

Zawodowo jeść i pić? To domena krytyka kulinarnego, który na koszt redakcji chadza do kilku restauracji tygodniowo. Pewnie zdarza mu się bywać służbowo w lokalach niższego sortu, ale równie dobrze może trafić do gastronomicznego nieba z wyrafinowanym menu i astronomicznymi cenami. Kto ma wyjątkowo wysublimowany smak, może próbować swoich sił w szeregach inspektorów Michelin. Autorzy najsłynniejszego kulinarnego przewodnika są perfekcyjnie anonimowi i odwiedzają lokale incognito, co ma im umożliwić maksymalnie bezstronną ocenę. Tajna misja kosztowania dań w gwiazdkowych restauracjach – taka praca musi być ekscytująca.

Natomiast jeśli pić, to tylko najlepsze trunki. Sommelier zawodowo smakuje wino, studiuje jego bukiet i barwę, specjalizuje się w sposobach podawania oraz komponowania trunku z daniem, by idealnie się uzupełniały. Jego odpowiednikiem w piwnym świecie jest cervesario. Piwni eksperci stanowią chyba najbardziej elitarną grupę zawodową w Polsce, bowiem liczy ona na razie… dziesięcioro członków. Pracują na zlecenie Kompanii Piwowarskiej, a są degustatorami, ale również showmanami. Podobnie jak sommelierzy, znani są z wyczulonych zmysłów, ogromnej wiedzy, jak również czarowania opowieściami o chmielowym napoju.

Tak naprawdę każdy wysokiej jakości produkt spożywczy powinien mieć własnego degustatora. A to z kolei oznacza, że miłośnik każdego jedzenia może znaleźć swoją niszę. I tak Harry Willsher z Wielkiej Brytanii w wieku 12 lat został testerem słodyczy, zaś w Belgii nobilitowanym zawodem jest degustator czekolady. Warto być czujnym – kto wie, może akurat Haribo poszukuje konesera żelków? Albo niespodziewanie pojawi się szansa, by za pomocą swojego podniebienia decydować o „być albo nie być” nowych smaków Ptasiego Mleczka?

 

zawod1

 

Misja „Przyjemność”

Spektrum przedmiotów czy usług do testowania jest zresztą bardzo szerokie. Posady testerów najlepszych aut na świecie, czyli prezenterów brytyjskiego Top Gear, wydają się poza zasięgiem, bo chyba nie da się zastąpić Clarksona i jego kolegów. Ale przecież trzeba też sprawdzać jakość usług biur podróży, szczególnie gdy te proponują wakacje w ciepłych krajach, noclegi w pięciogwiazdkowych hotelach, egzotyczną kuchnię, wycieczki i liczne atrakcje. Taką ofertę pracy swego czasu zamieściło biuro podróży Exim Tours, które w ramach konkursu poszukiwało testera destynacji. Zwyciężczyni Małgorzata Kania przez pół roku odwiedziła sześć krajów: Wenezuelę, Egipt, Tunezję, Maroko, Turcję i Grecję. Po podróży miała za zadanie opisać swoje przeżycia i przedstawić je w formie zdjęć, filmów itp. Zapewne niejeden zdecydowałby się wziąć bezpłatny urlop z „normalnej” pracy, byle przeżyć coś takiego.

Oczywiście można wyspecjalizować się jeszcze bardziej i zostać testerem… zjeżdżalni wodnych. Tommy Lynch współpracuje z firmą First Choice i przejeżdża rocznie 50 000 km, odwiedzając takie miejsca jak Majorka, Egipt, Meksyk, Costa del Sol. Testować można też nieco bardziej kontrowersyjne usługi. Na przykład firma Durex zatrudniła 200 pełnoletnich mężczyzn do przeprowadzenia testów prezerwatyw.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525