zdrowechipsy

Te konserwanty są niebezpieczne!

by • 10/12/2015 • ZdrowieComments (0)1918

 

W dzisiejszych czasach mamy do czynienia z modą na szybkie, gotowe potrawy, dzięki którym oszczędzimy nasz cenny czas. Na przykład sosy w torebkach, kostki rosołowe czy bulionetki potrafią dodać naszym daniom wyjątkowego smaku. Nie potrafimy bez tych produktów żyć! Czy korzystając z tego typu produktów jemy zdrowo? Czy są one szkodliwe dla naszego organizmu? Konserwanty, barwniki, ulepszacze – czego powinniśmy unikać?

 

Wyobraź sobie, że robisz zakupy. Spoglądasz na etykietę produktu i nie dowierzasz własnym oczom. Same chemiczne dodatki, o których nie masz zielonego pojęcia. Nie wiesz, czy są szkodliwe, czy może w żaden sposób nie zagrażają twojemu zdrowiu. Po chwilowym zastanowieniu się decydujesz się jednak kupić produkt, bo przecież tak Ci smakuje i zawsze go kupujesz. No właśnie, jak jest naprawdę? Postanowiłyśmy zadbać o Wasze zdrowie i zrobić Wam krótką lekcję dotyczącą wszystkich E-produktów tak, abyście nigdy nie miały wątpliwości, z czym macie do czynienia. Wszystkie dodatki do żywności są oznaczone symbolem E, a obok litery znajdziecie zawsze trzy cyfry, które odpowiadają wybranej kategorii konserwantów.

 

E-dodatki możemy podzielić na pięć grup:

E 100 – E 180 – barwniki

E 200 – E 283 – konserwanty

E 300 – E 341 – przeciwutleniacze

E 400 – E 495 – substancje stabilizujące

E 500 – E 1500 – substancje zapachowe i zapobiegające zlepianiu się

 

PO CO DODAJE SIĘ TAKIE E-DODATKI?

 

BARWNIKI

Barwniki dodawane są do produktów spożywczych głównie ze względu na wygląd żywności. Co ważne, mogą one podawać alergie i problemy z tarczycą. Najbardziej niebezpiecznymi E-dodatkami w grupie 1 są:

E 110 (tzw. żółcień pomarańczowa, która występuje w większości marmolad, gum do żucia i powłokach tabletek),

E 120 (tzw. karmin, naturalny czerwony barwnik),

E 123 (BARDZO NIEBEZPIECZNY BARWNIK AMONIAKALNY),

E 124 (tzw. róż koszenilinowa, która występuje, np. w wędzonych rybach czy pudrowych cukierkach),

E 127 (erotozyna mająca czerwony odcień i używa się jej do zabarwiania kandyzowanych owoców czy wiśni).

 

Pod żadnym pozorem nie kupujcie żywności, która opatrzona jest dodatkiem E131 i E 142. Są to rakotwórcze barwniki, które występują w niektórych produktach cukierniczych. Miejcie to na uwadze i lepiej ich wówczas unikajcie!

 

KONSERWANTY

Konserwantów używa się z jednego powodu: zapobiegają one zepsuciu się żywności. Owszem, wśród drugiej grupy E-dodatków istnieją również takie, które są bardzo szkodliwe. Szczególną ostrożność musicie zachować przy wyborze produktów zawierających konserwanty z grupy E 220 do E 227 – są to związki dwutlenku siarki. Niestety, spożycie dużej ilości produktów z tymi konserwantami może wywołać bóle głowy, brzucha, nudności a nawet alergie.

Niektóre z konserwantów są naprawdę nieszkodliwe, np. kwas sorbowy E 200, którego dodaje się do margaryn czy serów. Jest on całkowicie przyswajalny przez nasz organizm, ponieważ wlicza się do grupy naturalnych środków konserwujących.

 

PRZECIWUTLENIACZE

Przeciwutleniacze w swojej przeważającej większości są dla naszego organizmu zupełnie nieszkodliwe. Niestety, chemiczne dodatki mają to do siebie, że nie każdy jest naturalny i może wywoływać różnego rodzaju wysypki, zakłócać proces trawienny czy podnosić poziom cholesterolu.

Musicie uważać na te E-dodatki: E 310 – E 312, E 320, E 321, E 330 oraz E 338 – E 441. Niektóre z nich są rakotwórcze, mogą wywoływać niechciane skutki uboczne. Gdzie takie szkodliwe przeciwutleniacze mogą się znajdować? Najczęściej możecie je spotkać w gumach do żucia, biszkoptach, kostkach rosołowych, orzechach czy proszku do pieczenia.

 

EMULGATORY I SUBSTANCJE STABILIZUJĄCE

Emulgatory mają za zadanie zmiękczyć żywność, a stabilizatory są odpowiedzialne za naturalne łącznie substancji, które w rzeczywistości mają z łączeniem problem tj. tłuszcz i woda. Wszelkie E-dodatki wpisujące się w grupę nr IV nie są szkodliwe.

Lepiej nie ryzykować i nie kupować artykułów spożywczych z zawartością E 450, E 451 (występują z reguły w serkach topionych) i E 461 – E 466, które zakłócają proces trawienia. Niezbyt zdrowym E-dodatkiem jest także E 407, który jest naturalnym zagęszczaczem produkowanym z… wodorostów. Występuje on najczęściej w niektórych produktach tj. kaszki dla dzieci, desery mleczne, ketchupy i dżemy.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2