obiad bozonarodzeniowy

Obiad bożonarodzeniowy – przepisy Mikołaja Reya

by • 23/12/2014 • Ciasta, Kuchnia, Obiad / kolacja, PrzepisyComments (0)2585

 

W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego. Mikołaj Rey, francusko-polski arystokrata, kulinarny pasjonat i praktyk zachęca, by z łatwo dostępnych produktów wyczarować niecodzienne potrawy. Na przystawkę poleca prowansalskie warzywa faszerowane, na danie główne gicz cielęcą w ziemniakach od piekarza (tzw. pommes boulangères), a na deser kruchą tartę z orzechami.

 

mikolaj rey

 

Urodzony i wychowany we Francji, od kilkunastu lat mieszkający w Polsce potomek słynnego poety Mikołaja Reja z Nagłowic, kulinariami pasjonuje się od dziecka. Poszukiwanie rodzinnych korzeni połączył ze zgłębianiem przepisów staropolskiej kuchni i odkrywaniem polskich regionalnych produktów, o których co tydzień opowiada widzom „Dzień Dobry TVN”. – Boże Narodzenie w Polsce ma wyjątkową oprawę kulinarną. Bardzo cenię polską, świąteczną kuchnię, ale mam wrażenie, że główny akcent położony jest na wieczerzę wigilijną, podczas gdy we Francji dużą wagę przywiązuje się do obiadu w pierwszy dzień świąt. Wtedy można nieco odejść od tradycji i zaskoczyć gości nową potrawą – mówi Mikołaj Rey.

  

Przystawka: Prowansalskie warzywa faszerowane

 

obiad bozo 3

 

Składniki:

3 średnie cukinie

3 bakłażany

3 cebule

3 duże pomidory

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

4 liście świeżej bazylii

kilka pieczarek

kilka pomidorków koktajlowych

 

Przygotowanie:

 

Farsz : Pokroić w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejszyć ogień i smażyć całość aż się lekko zarumieni. Dodać 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posolić. Całość smażyć przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.

 

Warzywa do faszerowania: Cebulę przekroić raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, by przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokroić w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrążyć miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie). Odłączyć kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykroić czapki z pomidorów koktajlowych i wydrążyć miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie. Położyć wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszerować wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw. Piec przez 30 min. w temperaturze 160°. Faszerowane warzywa ułożyć na przemian, dodatkowo można polać małą ilością gotowego, ciepłego sosu pomidorowego, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2