schabwielkanoc

Obiad wielkanocny – które danie będzie królować u ciebie?

by • 06/03/2019 • KuchniaComments (0)82

 

Nie masz jeszcze pomysłu na obiad wielkanocny, który zaskoczy doskonałym smakiem twoich bliskich? Nic straconego! Do dyspozycji pozostaje wiele tradycyjnych i mniej oczywistych przepisów, którymi możesz się zainspirować. Oto kilka sprawdzonych propozycji!

 

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Drób pojawia się na polskich stołach regularnie, jednak obiad wielkanocny stanowi okazję, by przyrządzić kurczaka w niecodziennej odsłonie – z farszem z kaszy jęczmiennej i pieczonej cebulki! Potrawę urozmaica smak ulubionych grzybów. Tuszę kurczaka należy oczyścić i solidnie przyprawić od wewnątrz słodką papryką, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek trzeba przygotować farsz złożony z pokrojonych w plasterki grzybów i grubo pokrojonej cebuli. W tym czasie powinna gotować się kasza jęczmienna, najlepiej w wodzie z dodatkiem Bulionu warzywnego WINIARY.

Następnie wystarczy zmieszać składniki farszu i dołączyć do nich posiekaną natkę pietruszki. Jeśli ma zbyt luźną konsystencję, przyda się odrobina bułki tartej. Kurczaka wypełnionego farszem powinno się piec około godziny w temperaturze 190oC, a następnie zostawić na kwadrans pod folią. Najlepiej smakuje z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY!

 

Schab marynowany w musztardzie francuskiej

Delikatny i aromatyczny – tak w dwóch słowach można opisać schab w musztardzie francuskiej, którego przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Mięso warto marynować przez około 12 godzin, wcześniej nacierając je Kostką Mięsną WINIARY, musztardą i majonezem oraz odrobiną cukru.

Schab utrzymuje swój kształt dzięki ścisłemu związaniu lnianym sznurkiem. W dniu obiadu należy go piec przez około 40 minut w temperaturze 200oC, a później jeszcze przez 20 minut w nieco niższej. Po upływie kwadransa nadaje się do pokrojenia i podania gościom.

 

Wykwintny schab ze śliwkami w sosie winnymeaster

Pozostańmy przy schabie, ale w zupełnie innym wydaniu. Ze śliwkami w towarzystwie sosu winnego również będzie on smakował nieziemsko! Przygotowanie dania bardzo ułatwi WINIARY POMYSŁ NA… Soczyste żeberka – to, jak się okazuje, również sprawdzony sposób na przyrządzenie soczystego schabu.

Kilogram schabu bez kości należy dość głęboko naciąć nożem, a powstałym nacięciu umieścić około 150 g suszonych śliwek. Mięso trzeba oprószyć dokładnie z każdej strony przyprawą z POMYSŁ NA…. a następnie przełożyć do woreczka umieszczonego w górnej części opakowania.

Następnie wlewamy do torebki czerwone wino, które poprzez potrząsanie powinno zostać równolegle rozprowadzone. Po godzinie pieczenia w temperaturze 200oC trzeba naciąć woreczek. Po chwili wystarczy już pokroić pieczeń w plastry i taką niemal prosto z piekarnika podać na wielkanocny stół.

 

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Zanim podasz gościom pieczeń, rozbudź apetyt, serwując żurek – tradycyjne danie na Wielkanoc. Zaletą zupy – poza doskonałym smakiem – jest również prostota przygotowania. Kiełbasę gotujemy 15 minut. Pyszny Żurek Nasza Specjalność WINIARY rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody i gotujemy. Po 5 minutach gotowania należy dodać jajka i natkę pietruszki, a podając na stół, ozdobić kleksem ze śmietany. Przy większej liczbie gości proporcje można podwoić lub potroić, zwłaszcza że dokładki są bardzo prawdopodobne!

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525