burak4

Pomidory – wszystko co powinnaś wiedzieć!

by • 22/05/2018 • Dieta, KuchniaComments (0)2418

 

Wyróżniamy kilka rodzajów pomidorów. Warto o nich wiedzieć więcej, ponieważ może okazać się to pomocnym przy okazji wyboru odpowiedniego pomidora do konkretnej potrawy.

 

Okrągłe gruntowe  – soczyste, najpopularniejsze, najlepiej użyć je do przetworów, sosów

Karłowate – sprzedaje się je w tzw. gronach, mają intensywny smak i zapach

Malinowe – największe pomidory na rynku, bardzo soczyste, idealne do kanapek i makaronów

Bycze serca – podłużny kształt, twardy miąższ, warto dodać je do sałatki

Koktajlowe – malutkie pomidorki, mogą służyć jako dekoracja, są także świetnym dodatkiem do sałatek i makaronów

 

burak2

 

Pamiętajcie także o ważnej zasadzie. Pomidora nie powinno łączyć się z… ogórkiem. Ogórki zawierają bowiem enzym, który zabija witaminę C znajdującą się w pomidorach. Aby uniknąć takiego procesu, warto przed ich połączeniem wymieszać je, np. z oliwą z oliwek.

 

OS

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525