sylwekfot

Jakie przekąski podać w sylwestra?

by • 22/12/2017 • KuchniaComments (0)677

 

Coraz więcej osób organizuje przyjęcia sylwestrowe w domach. Decydują o tym nie tylko koszty, ale przede wszystkim komfort. We własnych czterech ścianach nie trzeba się martwić tłokiem i hałasem, a poszczególne elementy szampańskiej zabawy, w tym menu, można przygotować według własnych upodobań. W tym roku to Ty będziesz gospodarzem imprezy sylwestrowej? Poznaj przepisy na fantastyczne przekąski, które podbiją podniebienia zaproszonych gości!

 

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lekka, przyjemna i doskonale pasująca do szampana. Tak w skrócie można opisać sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jak ją przyrządzić? Do eleganckiego półmiska należy wsypać pół opakowania szpinaku (w formie „baby” dostępny jest w większości marketów i sklepów specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności). Do tego należy dodać pokrojone na mniejsze części suszone pomidory bez zalewy (fantastycznie będą komponowały się te z dodatkiem czosnku), czerwoną cebulę (dla odmiany pokrojoną w piórka) oraz pół kostki sera feta. Całość najlepiej doprawić oregano, pieprzem, solą oraz odrobiną oliwy z oliwek z zalewy pomidorowej. Dla poprawienia smaku można dodać też pestki słonecznika lub dyni.

 

Minikanapeczki z hummusem

Hummus to obecnie jeden z najpopularniejszych składników kuchni arabskiej. Polacy coraz chętniej dodają tę pastę z ciecierzycy do sałatek. Najczęściej jednak pojawia się ona na kanapkach. Jaki hummusy wybrać do specjalnych minikanapeczek sylwestrowych? Najlepsze będą te bez cukru, które dostępne są m.in. w ofercie http://www.primavika.pl. Co potrzebne będzie oprócz hummusu? Chleb tostowy, kawałek wędzonego łososia oraz samodzielnie przyrządzony sos (sprawdzi się czosnkowy lub Tysiąca Wysp). Kromki chleba należy opiec w piekarniku i pokroić na pół. Następnie posmarować hummusem (pasować będzie np. ten oliwkowy) i położyć na wierzch kawałki łososia. Kanapeczki można przyprawić tymiankiem. Najlepiej smakują podane z sosem.

 

Ostre wrapy

Potrzebujesz przekąski na ostro? Sprawdzić się mogą drobiowe wrapy. Dwie piersi z kurczaka pokrój w paski i przypraw ostrą papryką oraz pieprzem i solą. Odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Gdy czas mnie, usmaż je na oleju kokosowym na złocisty kolor. W międzyczasie wyciągnij placki tortilli, posmaruj je serkiem śmietanowym i połóż na to sałatę (dowolny rodzaj). Następnie dodaj kurczaka oraz pomidora (też pokrojonego w paski) i ciasno zwiń. Ostrym nożem pokrój wrapy na pół. Najlepiej smakują na ciepło, więc tuż przed podaniem włóż je na 5 minut do piekarnika.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525