Frittatensuppe

Przepis na Frittatensuppe – zupę z naleśnikiem

by • 21/08/2013 • Kuchnia, Przepisy, ZupyComments (0)4232

 

Jakiś czas temu przeprowadziłem się do centrum Krakowa. Starając się poznać uliczki przylegające do „mojej ulicy” odkryłem targ. Targ ze świeżymi, jeszcze brudnymi marchewkami, piękną zieloną pietruszką, nie ściśniętą żadną folią. Przypomniał mi się wtedy smak prawdziwego rosołu, takiego domowego. Ze świeżej włoszczyzny. W dzisiejszych czasach przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że w jednym sklepie kupujemy mięso, owoce, chemię, meble i chleb. Hipermarketyzacja trwa. Niejednokrotnie narzekamy na jakość produktów, ale nasze lenistwo nie pozwala nam wybrać się na zakupy w inne miejsce.

 

Wracamy do domu i na niedzielny obiad, na którym pojawić ma się teściowa i trzy ciocie, gotujemy miałką zupę z folii. Ćwiartka kapusty, umierająca marchew, mikroskopijna pietruszka oraz por grubości długopisu. Kompletnie zapominamy, że smak prawdziwego polskiego rosołu to nie tylko mięso i kostka rosołowa, ale przede wszystkim ilość warzyw. Myśląc o prawdziwym wołowym rosole, na myśl przychodzi mi Frittatensuppe, którą mój tata przygotowywał, kiedy byłem mały. Mieszkałem w Wiedniu, więc do zupy z naleśnikami zamiast makaronu byłem przyzwyczajony. Doskonale pamiętam smak placków, które z biegiem czasu pęczniały i robiły się bardzo miękkie. Oczywiście wszystkie jarzyny tata kupował na słynnym wiedeńskim targu – Nachmarkt. Tak naprawdę polska włoszczyzna jest podstawą większości zup. Nie zapominajmy, nasza wygoda powoduje, że smak potraw się zmienia i płowieje. Starajmy się zadbać o to, by teraz, zwłaszcza w okresie letnim, na naszych stołach królowało to co najlepsze i najbardziej kolorowe, a przede wszystkim naturalne. Nie kupujmy więźniów zamkniętych hermetycznie folią z datą przydatności na kolejne 4 miesiące.

 

PRZEPIS NA FRITTATENSUPPE

–      porcja wołowego mięsa (może być pręga)

–      3 marchewki

–      2 pietruszki

–      2 cebule

–      1 mały seler

–      liść laurowy

–      ziele angielskie

–      por

–      pęczek natki pietruszki

–      sól

–      pieprz

 

Mięso myjemy wkładamy do garnka solimy i zalewamy około 2,5 litra zimnej wody. Gotujemy, aż na wodzie pojawi się piana. ściągamy ją i wyjmujemy szumowiny. Najlepiej zrobić to sitkiem. Zniżamy temperaturę kuchenki do bardzo niskiej, tak by wywar tylko lekko bulgotał. Dodajemy marchewki, pietruszki, selera i por, wcześniej umyte i obrane ze skórki. Całość gotujemy jakieś 40 minut. Cebulę, opiekamy na patelni razem ze skórką. Jeżeli mamy kuchenkę gazową, możemy to zrobić bezpośrednio nad palnikiem. Następnie dodajemy ją do wywaru razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Na małym ogniu, pod przykryciem kontynuujemy pichcenie naszego rosołu. Podkoniec gotowania do garnka wkładamy całą natkę pietruszki, związaną sznureczkiem, liśćmi do dołu. Po 10 minutach bulion jest gotowy. Na koniec całość możemy doprawić solą i pieprzem oraz wyciągnąć warzywa i zdjąć nadmiar tłuszczu.

 

NALEŚNIKI

–      150 g mąki

–      1 jajko

–      20 ml mleka

–      szczypta soli

–      woda mineralna lub zwykła

–      natka pietruszki

 

W misce mieszamy jajka, mąkę, mleko, sól z posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Po upływie czasu dodajemy odrobinę wody mineralnej. Naleśniki należy smażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego na teflonowej patelni z cienkim dnem. Po usmażeniu zwijamy je w rulon i kroimy w cienkie paseczki.

 

PODANIE

Paski naleśnikowe układamy w misce i zalewamy bulionem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naleśniki świetnie zastępują makaron. Smacznego.

 

Frittatensuppe

 

Bartosz

fot. Wikipedia Commons

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525