gazpacho

Gazpacho – niezawodne na upalny dzień

by • 14/07/2014 • Kuchnia, Przepisy, ZupyComments (0)1514

 

Bywa tak, że gdy żar leje się z nieba nie mamy ochoty na jakiekolwiek ciepłe posiłki. Ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest ciężkie i tłuste, gorące jedzenie. Na szczęście istnieją rozwiązania tej niekomfortowej sytuacji. Jednym z nich jest hiszpańska zupa Gazpacho. Ten pyszny chłodnik na bazie pomidorów, papryki i ogórka będzie miłym orzeźwieniem, gdy za oknem panują upały. Zaskocz swoich znajomych i przygotują tę ekspresową zupę jako urozmaicenie do grilla.

 

SKŁADNIKI:

6 dojrzałych pomidorów

3 dojrzałe, czerwone papryki

1 ogórek

1 duża cebula

1 kromka pszennego chleba bez skórki (namoczonego w wodzie)

świeże listki bazylii

½ l soku pomidorowego

1 łyżka octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli i pieprzu

2 ząbki czosnku

tabasco

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów. Następnie usuwamy z nich miąższ i drobno kroimy. Oczyszczamy papryki z pestek i również siekamy na małe kawałki. Ogórka i cebulę także kroimy. Odkładamy na bok do osobnej miseczki około ¼ warzyw. Do pozostałych dodajemy oliwę, ocet winny, chleb, czosnek i całość miksujemy. Na koniec do gotowej masy wlewamy sok pomidorowy i pozostałe drobno posiekane warzywa. Całość mieszamy dodając według uznania sól, pieprz i tabasco. Gotową zupę wstawiamy do lodówki na około 3, 4 godziny. Przed podaniem chłodnika gościom dekorujemy go listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

RH

fot. Wikipedia Commons

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525