Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Składniki:
Na rozczyn:
– 50 g świeżych drożdży
– 100 ml zagotowanego i ostudzonego mleka *
– 90 g mąki pszennej chlebowej
– 2-3 łyżki cukru
Na ciasto właściwe:
– cały rozczyn
– 410 ml zagotowanego i ostudzonego mleka**
– 7 dużych żółtek
– 870 g mąki pszennej chlebowej
– 140 g cukru białego
– 100 g białego tłuszczu Ceres ***
– 2 łyżki likieru Cointreau
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto:
– dżem lub konfitura do nadziania pączków
– cukier puder
– gorąca woda
– domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
– olej do smażenia pączków
Przygotowanie:
Kruszymy drożdze nad średniej wielkości miseczką. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy do spienienia na 10 minut. Po tym czasie łączymy je z mąką i letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.
Rozczyn łączymy z żółtkami, 1/5 mąki i szklanką mleka w dużej misie miksera. Miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo resztę mąki, mleka, ekstrakt. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier, alkohol i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i spójne. Dodajemy tłuszcz. Miksujemy około 3 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym podwoi swą objętość, delikatnie naoliwiamy dłonie. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kulke, którą rozpłaszczamy na placek. Na środek takiego ”placka” nakładamy dżem i sprawnie zbieramy brzegi placka tak aby utworzyć zamkniętą kulke. Te zasklepioną częścia odkładamy pączka do dołu na lekko podsypaną mąką stolnicę albo deskę.
Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Pączki surowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 45- 60 minut.
Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni (ja użyłam frytkownicy więc było mi łatwo temperaturę regulować). Delikatnie wykładamy pączki na rozgrzany olej. Najlepiej dwa na raz. Smażymy po 2-3 minuty na jednej stronie, po czym przewracamy na drugą.
Wykładamy usmażone pączki na sitko aby olej odciekł i lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem. Można na koniec udekorować kandyzowana skórką pomarańczową przygotowaną w domu.
Smacznego!
*
** mleko zagotowujemy i następnie doprowadzamy do temperatury pokojowej.
*** ceres to biały bezwonny tłuszcz znany też jako tłuszcz kokosowy, do zakupienia w większych sklepach
Pałeczki do sushi – wszystko, co musisz o nich wiedzieć Next Post:
Jedz zdrowo i chudnij!