paczkicover

Przepis na idealne pączki

by • 30/09/2015 • Ciasta, PrzepisyComments (0)2584

 

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 

 

Składniki:

Na rozczyn:
– 50 g świeżych drożdży
– 100 ml zagotowanego i ostudzonego mleka *
– 90 g mąki pszennej chlebowej
– 2-3 łyżki cukru

Na ciasto właściwe:

– cały rozczyn
– 410 ml zagotowanego i ostudzonego mleka**
– 7 dużych żółtek
– 870 g mąki pszennej chlebowej
– 140 g cukru białego
– 100 g białego tłuszczu Ceres ***
– 2 łyżki likieru Cointreau
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ponadto: 
– dżem lub konfitura do nadziania pączków
– cukier puder
– gorąca woda
– domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
– olej do smażenia pączków

 

paczki3

 

Przygotowanie:

Kruszymy drożdze nad średniej wielkości miseczką. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy do spienienia na 10 minut. Po tym czasie łączymy je z mąką i letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.

Rozczyn łączymy z żółtkami, 1/5 mąki i szklanką mleka w dużej misie miksera. Miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo resztę mąki, mleka, ekstrakt. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier, alkohol i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i spójne. Dodajemy tłuszcz. Miksujemy około 3 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym podwoi swą objętość, delikatnie naoliwiamy dłonie. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kulke, którą rozpłaszczamy na placek. Na środek takiego ”placka” nakładamy dżem i sprawnie zbieramy brzegi placka tak aby utworzyć zamkniętą kulke. Te zasklepioną częścia odkładamy pączka do dołu na lekko podsypaną mąką stolnicę albo deskę.

Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Pączki surowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 45- 60 minut.

Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni (ja użyłam frytkownicy więc było mi łatwo temperaturę regulować). Delikatnie wykładamy pączki na rozgrzany olej. Najlepiej dwa na raz. Smażymy po 2-3 minuty na jednej stronie, po czym przewracamy na drugą.

Wykładamy usmażone pączki na sitko aby olej odciekł i lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem. Można na koniec udekorować kandyzowana skórką pomarańczową przygotowaną w domu.

Smacznego!

 

paczki1

 

*
** mleko zagotowujemy i następnie doprowadzamy do temperatury pokojowej.
*** ceres to biały bezwonny tłuszcz znany też jako tłuszcz kokosowy, do zakupienia w większych sklepach

 

Aga Guszpit

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2