serowacover

Przepis na zupę serową!

by • 28/08/2013 • Kuchnia, Przepisy, ZupyComments (0)4509

 

Sery, podobnie jak na stołach większości Polaków, u mnie w domu były bardzo popularne. Na szczęście przyszło mi wychowywać się obok prawdziwej seromaniaczki – mojej mamy. W zależności od pory roku mogłem spróbować różnych serów żółtych, białych, zielonych, niebieskich, z dziurami i tych gładkich. Mieszając na Podhalu smakowałem się w prawdziwym Oscypku, oczywiście jedynie w okresie letnim.

 

Zawsze zachwycały mnie targi serowe, gdzie pojawiały się ogromne żółte owalne kształty. Oczywiście jak każdy dzieciak mocno wierzyłem w to, że dziury wyjadają myszy. Dlatego od najmłodszych lat, moim ulubionym serem jest Ementaler. Niestety wielokrotnie przyszło mi natknąć się na coś co bardziej przypomina plastelinę, niż prawdziwą Goudę czy Ementaler. Tak się dzieje, kiedy idziemy i na promocji kupujemy produkt o nazwie „Ementalski” i nie sprawdzamy dokładnie jakie trucizny się w nim znajdują.

 

Taca z serami podana na imprezie nie wygląda tylko przepięknie, ale również smakuje wybornie. Całość udekorowana np. Oliwkami jest nieziemską ozdobą niejednego przyjęcia. Znane są również różne potrawy, przystawki serowe, które uwielbiamy i na co dzień zjadamy. Przecież kto nie uwielbia tostów podanych na śniadanie i to jeszcze z prawdziwym Cheddarem czy Mozzarellą. Nie wyobrażamy sobie przecież Bollognese bez parmezanu. Sery po prostu kochamy. Pamiętajmy jednak o tym, że za smak trzeba płacić. Idąc do supermarketu, nie oszczędzajmy kupując ten przepyszny dodatek do kanapek. Produkt seropodobny nie będzie tylko niesmaczny, ale będzie zwyczajnie niezdrowy. Uzurpatorzy sera to jedynie tłuszcze, które spowodują, że utyjemy oraz dodatki chemiczne, które mogą powodować nawet problemy z sercem. Czasami lepiej kupić 10 dag dobrego i zdrowego produktu niż 40 dag czegoś co wyląduje w koszu.

 

Sam nie jestem w stanie zjeść każdego rodzaju sera. Nie przekonuje mnie większość z nich. Na szczęście istnieje taki wybór, że każde podniebienie nawet to najbardziej wybredne znajdzie coś dla siebie. Chociaż chyba nie znam ludzi, którzy na widok Mozzarelli i świeżych pomidorów w sałatce Caprese się wykrzywiają. Serów pleśniowych saute również nie przełknę. Kiedyś ze znajomymi udało mi się wybrać na niedzielny obiad do restauracji, gdzie serwowano zupę z serów pleśniowych. Tak, koniec końców dałem im jeszcze jedną szansę. Po pierwszej łyżce moje kubki smakowe zwariowały. Bardzo długo próbowałem odwzorować ten smak w domu. Po długich staraniach nareszcie mi się udało. Do tej pory jest to jedna z moich popisowych zup, która smakuje nawet takim niejadkom serów pleśniowych jak ja. Przedstawiam Wam przepis na zupę serową!

 

 

Zupa serowa PRZEPIS :

 

SKŁADNIKI:

–       200 g Sera Lazur

–       200 g Sera Camembert

–       100g  Sera Brie

–         50 g Sera Feta

–       pęczek zielonego szczypiorku

–       0.5 l bulionu warzywnego

–       0.5 l śmietany kremówki 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

2/3 naszego szczypiorku drobno kroimy. Podsmażamy w garnku z odrobiną masła. Szczypiorek nie ma się usmażyć na złoty kolor, a jedynie wydobyć swój niesamowity aromat. Całość gasimy bulionem warzywnym. Zostawiamy na małym ogniu na kilka minut. W tym czasie nasze sery możemy pokroić w nieregularną kostkę wielkości około 2 cm. Jeżeli kawałki będą większe, nic się nie stanie. Przecież to chodzi w gotowaniu, żeby każdy z nas, przepis interpretował po swojemu. Następnie nasz szczypiorkowy wywar zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy śmietanę. Musimy uważać by się nie ścięła. Wracamy z garnkiem na palnik i dodajemy sery. Pamiętajmy, by od tego momentu zupę ciągle mieszać. Gdy sery zaczną się rozpuszczać, oznacza to, że zupa jest gotowa. Nie pozwólmy rozpuścić się im do końca. Na zakończenie zupę doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.

  

PODANIE:

Zupę serową można podawać z grzankami lub z makaronem. Ja uwielbiam, gdy kremowy, gładki kolor złamany jest czarnym makaronem Penne, który farbowany jest atramentem kałamarnicy 😉

Zupę posypujemy pozostała częścią świeżego szczypiorku.

 

ser7

 

Bartosz

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525