Słodki, aromatyczny, a przede wszystkim pyszny… Tak można w skrócie opisać sernik. Idealnie nadaje się na każdą okazję – święta, imieniny czy urodziny. Proponujemy dwa rodzaje serników, które z pewnością znajdą zagorzałych wielbicieli!
Sernik na herbatnikach
Sernik pieczony na herbatnikach to jedna z najprostszych odsłon tego ciasta. Połączenie dwóch zwyczajnych składników, czyli herbatników ze śmietankowym budyniem, gwarantuje wyśmienite doznania kulinarne! Ciasto nie wymaga dodawania proszku do pieczenia ani pieczenia spodu. Z przygotowaniem tego sernika z pewnością poradzą sobie nawet osoby niewprawione w kuchennych bojach. Sernik przygotujemy z następujących składników:
– galaretka brzoskwiniowa (1 opakowanie)
– Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY (2 opakowania)
– ser (1 kg)
– jajka (8 sztuk)
– cukier (0,75 szklanki)
– cukier wanilinowy (1 opakowanie)
– śmietanka (330 ml)
– herbatniki (15 dag)
W pierwszej kolejności ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy porcjami ser. Można kupić gotowy ser mielony na sernik lub zmielić 2 razy w maszynce. Całość mieszamy z budyniem śmietankowym (proszkiem), ubijamy pianę z białek i delikatnie miksujemy z masą serową. Na przygotowaną porcję herbatników nada się foremka o wielkości 25×36 cm. Układamy herbatniki jeden koło drugiego i zalewamy masą serową.
W przypadku pieczenia tego sernika należy trzymać się pewnych zasad. Przede wszystkim nie należy go wyjmować z piekarnika od razu po przygotowaniu. Trzeba postępować kolejno: wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na maksymalnie 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i trzymamy w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut, potem uchylamy i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Wierzch ciasta zostanie zwieńczony puszystą, aksamitną warstwą. Należy ubić śmietanę na sztywno, a galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Gdy zacznie już tężeć, trzeba ją dodać do ubitej śmietanki i wyłożyć na ostudzony sernik. Gotowe!
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński z budyniem to król wśród serników. Na dodatek przepis nie jest trudny i pracochłonny. Przygotowanie sernika zajmuje zaledwie pół godziny. Idealnie nadaje się jako szybki deser do kawy lub popisowe ciasto na różne okazje. Do sernika wykorzystamy następujące składniki:
– Budyń o smaku śmietankowym WINIARY (1 opakowanie)
– cukier wanilinowy (1 opakowanie)
– ser mielony na sernik (500 g)
– cukier (200 g)
– masło (150 g)
– rodzynki (30 g)
– jajka (6 sztuk)
– bułka tarta (2 łyżki)
– cukier puder (2 łyżki)
– posiekane migdały (2 łyżki)
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka należy utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie mieszamy je z serem, proszkiem budyniowym, rodzynkami, migdałami, ubitą pianą z białek oraz ostudzonym masłem. Całość wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy. Sernik powinien się piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu sernika można go posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą. Smacznego!
Zasadniczy powód posiadania zbiornika na deszczówkę Next Post:
Lakiery hybrydowe – zestawy dla początkujących