asjdo2uo

Przepyszny sernik w dwóch wersjach – która skradnie twoje serce?

by • 07/01/2020 • Ciasta, KuchniaComments (0)345

 

Słodki, aromatyczny, a przede wszystkim pyszny… Tak można w skrócie opisać sernik. Idealnie nadaje się na każdą okazję – święta, imieniny czy urodziny. Proponujemy dwa rodzaje serników, które z pewnością znajdą zagorzałych wielbicieli!

 

Sernik na herbatnikach

Sernik pieczony na herbatnikach to jedna z najprostszych odsłon tego ciasta. Połączenie dwóch zwyczajnych składników, czyli herbatników ze śmietankowym budyniem, gwarantuje wyśmienite doznania kulinarne! Ciasto nie wymaga dodawania proszku do pieczenia ani pieczenia spodu. Z przygotowaniem tego sernika z pewnością poradzą sobie nawet osoby niewprawione w kuchennych bojach. Sernik przygotujemy z następujących składników:

– galaretka brzoskwiniowa (1 opakowanie)

– Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY (2 opakowania)

– ser (1 kg)

– jajka (8 sztuk)

– cukier (0,75 szklanki)

– cukier wanilinowy (1 opakowanie)

– śmietanka (330 ml)

– herbatniki (15 dag)

 

W pierwszej kolejności ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy porcjami ser. Można kupić gotowy ser mielony na sernik lub zmielić 2 razy w maszynce. Całość mieszamy z budyniem śmietankowym (proszkiem), ubijamy pianę z białek i delikatnie miksujemy z masą serową. Na przygotowaną porcję herbatników nada się foremka o wielkości 25×36 cm. Układamy herbatniki jeden koło drugiego i zalewamy masą serową.

W przypadku pieczenia tego sernika należy trzymać się pewnych zasad. Przede wszystkim nie należy go wyjmować z piekarnika od razu po przygotowaniu. Trzeba postępować kolejno: wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na maksymalnie 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i trzymamy w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut, potem uchylamy i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Wierzch ciasta zostanie zwieńczony puszystą, aksamitną warstwą. Należy ubić śmietanę na sztywno, a galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Gdy zacznie już tężeć, trzeba ją dodać do ubitej śmietanki i wyłożyć na ostudzony sernik. Gotowe!

 

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński z budyniem to król wśród serników. Na dodatek przepis nie jest trudny i pracochłonny. Przygotowanie sernika zajmuje zaledwie pół godziny. Idealnie nadaje się jako szybki deser do kawy lub popisowe ciasto na różne okazje. Do sernika wykorzystamy następujące składniki:

– Budyń o smaku śmietankowym WINIARY (1 opakowanie)

– cukier wanilinowy (1 opakowanie)

– ser mielony na sernik (500 g)

– cukier (200 g)

– masło (150 g)

– rodzynki (30 g)

– jajka (6 sztuk)

– bułka tarta (2 łyżki)

– cukier puder (2 łyżki)

– posiekane migdały (2 łyżki)

 

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka należy utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie mieszamy je z serem, proszkiem budyniowym, rodzynkami, migdałami, ubitą pianą z białek oraz ostudzonym masłem. Całość wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy. Sernik powinien się piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu sernika można go posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą. Smacznego!

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12