ogorki

Przetwory z ogórków – jakie ciekawe przepisy warto wykorzystać?

by • 26/09/2019 • KuchniaComments (0)222

 

Choć może się wydawać, że w ostatnich latach coraz częściej kupujemy gotowe produkty spożywcze i coraz rzadziej chce nam się robić coś własnoręcznie, jest pewna kulinarna sfera, której pozostajemy dość wierni. Chodzi o robienie przetworów! Oczywiście wszyscy kupujemy czasem dżemy i gotowe warzywa konserwowe, ale spora część z nas wciąż nie wyobraża sobie późnego lata bez przygotowania chociaż kilku słoiczków z kiszonymi ogórkami czy dżemami owocowymi. Jesteś w tej grupie i zastanawiasz się, jakie przetwory z ogórków przygotować na najbliższy sezon jesienno-zimowy? Dobrze trafiłaś – mamy dla ciebie garść inspiracji!

 

Dla odważnych – ogórki w wersji pikantnej

Ogórki to jedne z najwdzięczniejszych warzyw, jeśli chodzi o robienie przetworów. Nie dość, że są dość proste w przygotowaniu i łatwo dostępne podczas letnich miesięcy, to jeszcze możliwości, jakie dają w kwestii przepisów, są niemal nieograniczone. Przetwory z ogórków to przecież nie tylko tradycyjne ogórki kiszone w zalewie z chrzanem, koprem i czosnkiem czy słodko-kwaśne ogórki konserwowe z dużą ilością gorczycy. W słoiczkach można zamknąć mnóstwo innych ciekawych wariantów ogórkowych przetworów. Jeśli jesteś amatorką wyrazistych, ostrych smaków, na pewno przypadną ci do gustu pomysły na ogórki w wersji pikantnej.

Najprostszy przepis bazuje właściwie na klasycznej zalewie do ogórków konserwowych – należy po prostu wzbogacić ją o odpowiadającą naszym upodobaniom smakowym ilość mielonego chili. Warto przy tym pamiętać, że taka octowa zalewa z dodatkiem gorczycy sama w sobie jest już dość wyrazista: zbyt dużo ostrej papryki może się okazać nie do zniesienia nawet dla prawdziwych twardzieli.

Nie bój się eksperymentować, zestawiając ze sobą różne wyraziste przyprawy. Do ogórków z chili z powodzeniem możesz też dodać np. goździki, kardamon czy nieco cynamonu, nadając im w ten sposób intrygujący, korzenny posmak i zupełnie nowy wymiar.

 

Wiatr z Dalekiego Wschodu – ogórki z curry i ogórki syczuańskie

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej i potraw pełnych barw oraz niezwykłych aromatów mamy natomiast dwie inne propozycje. Pierwszą z nich są ogórki z curry i w tym przypadku przepis jest banalnie prosty: wystarczy dodać kilka łyżek curry do tradycyjnej octowo-cukrowej zalewy do ogórków konserwowych. Takie przetwory z ogórków cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko – ogórki przejmują bowiem od curry złocistą barwę tej przyprawy i stają się ozdobą każdej potrawy, której towarzyszą. Idealnie sprawdzają się w kanapkach, tortillach czy burgerach, a także jako przystawka czy finger food na imprezę.

Druga dalekowschodnia propozycja to ogórki syczuańskie, inspirowane daniami kuchni chińskiej. Do ich przygotowania potrzebny będzie przede wszystkim dobrej jakości ciemny sos sojowy o niskiej zawartości sodu oraz garść ziarenek sezamu. Należy je zagotować z niewielką ilością wody, octu i cukru, a następnie zalać ogórki, szczelnie zamknąć słoiki i pasteryzować je przez kilkanaście minut. Te wyraziste kiszonki można później wykorzystać np. jako dodatek do dań z woka lub do pieczonego i grillowanego mięsa.

Wspomniane przez nas receptury to oczywiście tylko kilka ogórkowych inspiracji. Warto jednak w tym zakresie eksperymentować, a także wymieniać się pomysłami ze znajomymi. Prawdopodobnie przechowują oni wiele interesujących przepisów, które tobie jeszcze nie przyszły do głowy.

 

Wiesz już, jakie przetwory z ogórków przygotujesz w tym roku?

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525