ksijh3

Przydomowa wędzarnia – z jakich elementów powinna się składać?

by • 05/06/2018 • KuchniaComments (0)67

 

Stając przed wyzwaniem samodzielnego stworzenia przydomowej wędzarni, z pewnością zastanawiasz się nad tym, jakie jej elementy są niezbędne dla prawidłowego działania. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, dzięki któremu wszystko stanie się prostsze – zobacz!

 

Palenisko, kanał dymowy i komora wędzarnicza – czym są?

Palenisko to główna część wędzarni – w końcu proces wędzenia polega na wykorzystaniu dymu powstałego podczas spalania drewna. Element ten może być umieszczony w różnych miejscach wędzarni. Najczęściej jednak jest umieszczony tuż pod komorą wędzarniczą – wtedy dym leci po prostu w górę. Palenisko może też być osobną konstrukcją znajdującą się tuż przy wędzarni i połączoną z nią kanałem dymowym, która transportuje dym do środka. Co więcej, palenisko może też spełniać rolę dekoracyjną – wystarczy je tylko wyposażyć w specjalne drzwiczki. Najlepiej by były wyposażone w żaroodporną szybkę, przez którą będzie widać płomienie. Możesz też wybrać model z ażurowymi drzwiczkami, dzięki któremu cała konstrukcja będzie się ciekawie prezentować.

Komora wędzarnicza to z kolei nic innego jak miejsce, do którego wkładasz wędliny przeznaczone do wędzenia. Powinna posiadać bezpośrednie połączenie z paleniskiem tak, aby mieć stały dostęp do dymu. Najlepiej jeśli będzie wyposażona w szereg haków, prętów i siatek, na których będzie można swobodnie porozkładać mięso czy ryby.

 

przydomowa-wedzarnia-–-z-jakich-elementow-powinna-sie-skladac2

 

Do czego służy szyber?

Istotnym elementem całej konstrukcji jest też szyber. Do czego służy? Jest to akcesorium przeznaczone do regulowania temperatury oraz ilości dymu w komorze wędzarniczej. Pozwoli to także na kontrolowanie ciągu komina. Jak wygląda szyber? Może to być np. obrotowy mechanizm zamontowany w kominie lub też klapka służąca do ręcznego odkrywania i przykrywania. Jeśli szyber jest otwarty, możliwe jest tzw. wędzenie na zimno przy rzadkim dymie. Gdy szyber jest zamknięty, masz do czynienia z wędzeniem na gorąco – w gęstych oparach dymu. Uwaga! Szyber nie powinien być zamknięty przez cały czas, gdyż może to doprowadzić do nadmiernego zawilgocenia produktów – w efekcie uwędzone mięso nie będzie kruche ani dobrze dopieczone.

 

Jaką rolę spełnia komin?

Wydawać by się mogło, że komin służy jedynie do wyprowadzania nadmiaru dymu z komory wędzarniczej. W rzeczywistości umożliwia także odprowadzanie z niej wilgoci wytrąconej z mięsa oraz ryb. Dzięki zachowa odpowiedniej wilgotności podczas wędzenia, gotowe mięso będzie kruche, a jednocześnie soczyste. Dzięki temu produkty będą zawsze idealnie dopieczone, nawet w środku.

 

przydomowa-wedzarnia-–-z-jakich-elementow-powinna-sie-skladac3

 

Bez jakich akcesoriów wędzarnia nie będzie w pełni funkcjonalna?

Okazuje się jednak, że cała konstrukcja nie będzie spełniać swojej roli, jeśli nie wyposażysz go w odpowiednie akcesoria do wędzenia. Należy do nich chociażby termometr, przy użyciu którego szybko sprawdzisz, czy temperatura jest właściwa dla prawidłowego przebiegu wędzenia. Pozwoli Ci to na kontrolowanie całego procesu tak, by efekt był jak najlepszy.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525